Vijf of zes aanvallers die zich voordeden als medewerkers van een koeriersbedrijf drongen de flat van Mannan binnen en vielen hem en zijn collega aan. Ze verwonden tevens een bewaker. Dat schrijft het AD. De moorden zijn opgeëist door een groep die onderdeel zegt te zijn van Ansar Al Islam, een organisatie verbonden aan Al Qaeda. 

Mannan was werkzaam voor Roopbaan, het eerste en enige LHBT-tijdschrift van Bangladesh, waar homoseksualiteit nog altijd strafbaar is. LHBT’s riskeren er een levenslange celstraf.

Klopjacht
Bangladesh wordt sinds een aantal maanden geteisterd door moorden op vrijzinnige schrijvers, bloggers, universiteitsprofessoren en aanhangers van reliigieuze minderheden. Twee dagen voor de moord op Mannan werd een hoogleraar Engels doodgestoken op straat. Vaak worden de slachtoffers op brute wijze om het leven gebracht. De aanslagen worden toegeschreven aan islamitische extremisten.

Te weinig bescherming
Bangladesh is een overwegend islamitisch land, maar heeft een seculiere overheid. Die staat momenteel flink onder vuur omdat ze te weinig zouden doen om de bevolking te beschermen tegen deze terreurdaden. De Amerikaanse regering heeft reeds laten weten te overwegen asiel te verlenen aan een beperkt aantal seculiere bloggers dat in direct gevaar verkeert.

Bronnen: NOSAD, Volkskrant / Foto: Facebook