Utrecht is het nieuwe Amsterdam, aldus CNN. Of is het ’t kleine zusje van de Nederlandse hoofdstad? Wanneer je dit onderwerp ter sprake brengt in een Utrechts café, beland je doorgaans direct in een intense discussie. 

Utrecht is de op drie na grootste stad van Nederland. Bij aankomst werden we begroet door een helblauwe lucht en een warm lentezonnetje. We kunnen oprecht zeggen dat dit een prachtige stad is, met name wanneer je een wandeling over de grachten maakt. De stad heeft een hoog gezelligheidsgehalte. Utrecht was tot en met de zeventiende eeuw ook het culturele centrum van Nederland, totdat Amsterdam die positie overnam. Nog steeds heeft Utrecht echter een unieke, relaxte sfeer en erg openminded, vriendelijke bewoners.

De imposante Dom torent boven het centrum uit.Spoorloos
Het Spoorwegmuseum is de enige in zijn soort in heel Nederland en bestaat al sinds 1927. Het Spoorwegmuseum is een interactief museum met twee dark rides (een die de ontstaansgeschiedenis van treinen uitlegt, een ander genaamd ‘De Vuurproef’. Je vindt er gedetailleerde informatie over treinen in een prachtig gethematiseerde omgeving, die tot in het kleinste detail is uitgewerkt. De entree van het museum is een oud stationsgebouw en je vindt er de meest prachtige gerestaureerde locomotieven. Fascinerend om te ontdekken hoe treinen de wereld van reizen ingrijpend hebben veranderd.

Een van de prachtige locomotieven in het Spoorwegmuseum.Geslaagd!
Wij probeerden De Vuurproef uit. In deze dark ride leer je hoe je een trein moet besturen. Prachtig voor kinderen, en al helemaal voor kinderen zoals wij. Vergeet vooral niet te lachen tijdens het fotomoment! De foto kun je achteraf gratis downloaden.

De magische dark ride 'De Vuurproef' is een feest voor (volwassen) kinderen.GYS
Next stop, een lunchpauze bij GYS. Op de hoek van de Amsterdamsestraatweg en de Voorstraat (direct achter de welbekende Janskerk) vind je dit prachtige restaurant. De koks gebruiken enkel regionale, Nederlandse producten. Duurzaamheid is het sleutelwoord in dit restaurant, en dat geldt voor zowel het interieur en het eten, als de manier waarop het zaakje wordt gerund.

Een heerlijke lunch bij GYS.Dom geluk
Met 112 meter is de Domtoren de hoogste kerktoren van Nederland. Je zult wel 465 treden moeten trotseren om de top te bereiken, maar het uitzicht en imposante klokkenspel zijn meer dan de moeite waard. Op weg naar boven vertelt een gids je over de lange historie van de kerk en krijg je uitgebreid de tijd om de imposante klokken te bewonderen.

Arme Daan...Geen Puha
Driftig op zoek naar plekken in Utrecht die we nog niet kenden, kwamen we uit bij de Puha Shop Route, een designersgids voor Utrecht, ontwikkeld in 2012. De handige, gratis app en een klein, maar gedetailleerd gidsje leiden je langs de coolste, hipste plekken in Utrecht waar je kunt winkelen, eten, relaxen en kunst en cultuur kunt bewonderen.

Ondergronds meubels winkelen bij Combo aan de Gracht.Onze favorietjes

  • Bij De Keuken van KEEK kun je heerlijk biologisch ontbijten. Het vriendelijke, lichte, kleine winkeltje heeft een paar plekjes aan het raam, waar je kunt genieten van versbereid voedsel.
  • Gelegen in de kelders aan de Oudegracht vind je de hippe designmeubelzaak Combo aan de Gracht. Deze zaak staat niet in de Puha-route, maar kwamen we onderweg tegen. De winkel gaf ons oprecht het gevoel dat we diep onder de grachten aan het meubelshoppen waren. 
  • In 1674 verwoestte een storm het middenschip dat de Domtoren verbond met de Domkerk. Het werd een bekende homo-ontmoetingsplaats, die begin 17de eeuw werd opgedoekt tijdens een gruwelijke sodomietenvervolging (zo kwamen homoseksuele Utrechters aan de bijnaam ‘Utrechtenaren’). Tegenwoordig vind je hier het Domplein en via de indrukwekkende bruine poort betreed je de prachtige kloostertuin. Oprecht een magische oase in het hart van Utrecht.

De verstopte kloostertuin aan het Domplein.The Village People
Op zoek naar een speciale plek voor lunch, koffie of een snackje? Breng dan zeker een bezoekje aan The Village Coffee & Music, gevestigd in een oude gevangenis aan het Wolvenplein. Hier krijg je koffietips van de beste barista’s, onder het genot van de heerlijke geur van versgebrande koffiebonen en versgebakken brood.

Heerlijke koffie in een oude gevangenis.Tips voor Utrechtenaren

  • Café Kalff: een instituut voor drinken tijdens de dag. Erg druk in de avonduurtjes en tijdens hun bekende dragavonden, een relaxte sfeer op alle andere tijdstippen. Dit café is ideaal gelegen aan de Oudegracht, heeft een mooi terras, open en vriendelijke bediening en de beste likeurtjes, biertjes, frisdranken en cocktails in de avond.
  • Bodytalk: niet slechts een naam, maar een filosofie. Jong en oud, mannen en vrouwen zijn hier welkom. Deze bar viert dit jaar zijn 29ste verjaardag (!) en ligt direct tegenover Café Kalff. Combineer dus vooral een bezoekje aan beide bars.

Utrecht: het nieuwe Amsterdam?
Of gewoon simpelweg Utrecht? Een stad hoeft wat ons betreft niet noodzakelijk op een andere te lijken, maar kan ook gewoon zichzelf zijn. Een vergelijking met Amsterdam of iedere andere Nederlandse stad wordt snel gemaakt, maar naar onze mening is iedere stad onvergetelijk en een bezoekje waard om zijn eigen redenen. De Domtoren, het Spoorwegmuseum, de architectuur, flair, tentoonstellingen en musea: Utrecht is Utrecht – dat is het beste en enige compliment dat je de stad kunt maken.

Na onze trips naar Eindhoven, Groningen en Den Haag was Utrecht een zeer charmante en overzichtelijke ervaring. We begonnen in de zon, eindigden in de regen, maar hebben een ontzettend fijne tijd gehad, mede dankzij de behulpzame locals. We komen zeker terug voor meer van het warme, kloppende hart van Nederland.

Momenteel touren Karl & Daan door Nederland. Wil je ze tippen of misschien zelfs een avondje mee op stap nemen? Laat het ons weten via redactie@gay.nl of stuur ze een berichtje op Gay.nl. Lees dit artikel ook in het Engels.

Volg Karl & Daan ook via:

Facebook

Twitter

Instagram

Karlisworld.com

Gay.nl/KARLenDAAN