De EBU heeft een lijst opgesteld van vlaggen die op het Eurovisie Songfestival welkom zijn. Alle nationale vlaggen van VN-lidstaten zijn toegestaan, met een voorkeur voor deelnemende landen. Regionale en provinciale vlaggen zijn verboden. Er worden twee uitzonderingen gemaakt: de vlag van de Europese Unie en de regenboogvlag worden gedoogd, mits zij niet 'politiek' worden ingezet.
Regenboogvlaggen tijdens het optreden van de Russische Polina vorig jaar.

'Regenboogvlaggen en de EU-vlag worden getolereerd, op voorwaarde dat zij niet worden gebruikt om tijdens de show bewust een politiek statement te maken', staat in het vlaggenbeleid te lezen. 'De organisatie verzoekt de fans om de niet-politieke aard van het Eurovisie Songfestival te respecteren en waarderen.' Het is aan de organisatie om te oordelen of hieraan wordt voldaan. Dit betekent dat er dit jaar waarschijnlijk geen regenboogvlaggen gezwaaid zullen worden als Sergey Lazarev namens Rusland het podium in Stockholm betreedt.

Tweede plaats
In 2015 werd aan het eind van het Russische nummer uitbundig met regenboogvlaggen gezwaaid door het publiek in Wenen. Overigens deed Polina het vorig jaar in Wenen heel goed: 'A Million Voices' was het eerste lied ooit dat tweede werd met meer dan 300 punten. Ook dit jaar is Rusland een van de favorieten. Sergey staat momenteel bovenaan bij de bookmakers.  

'Een idioot verbod'
Het COC noemt het verbod een idiote actie. ‘Laat Eurovisie landen aanspreken die LHBT-mensenrechten schenden, in plaats van mensen die met de regenboogvlag wapperen. Laat Eurovisie een festival van de diversiteit blijven,’ aldus voorzitter Tanja Ineke. Het COC gaat protest aantekenen bij de European Broadcasting Union en zal het ministerie van OCW en de AVROTROS vragen om tegen het verbod te protesteren.

Update 2-5-2016:
De EBU lijkt het vlaggenbeleid te hebben aangepast, dat schrijft COC Nederland in een nieuw persbericht. Er mag volgens een nieuw document van de organisatie gewoon met de regenboogvlag worden gezwaaid. Wel wordt bij alle vlaggen nu gevraagd rekening te houden met het niet-politieke karakter van het evenement. Het COC wil zeker zijn dat het niet om dezelfde regel in andere bewoording gaat. De belangenorganisatie stuurt daarom aanvullende vragen aan de EBU. Zo willen ze weten of er tijdens elk optreden met de vlag gezwaaid mag worden. 

Passie
In antwoord op de eerdere brief schrijft directeur Jon Ola Sand dat het Songfestival er 'voor iedereen is, ongeacht seksuele gerichtheid'. Ook zou het festival 'de LHBTI-gemeenschap met dezelfde passie omarmen als de LHBTI-gemeenschap het festival omarmt.’

Televisiezender OutTV zal tijdens het aanstaande songfestival de proef op de som nemen en regenboogvlaggen uitdelen aan bezoekers en deelnemers.