Tom
33 jaar
Eindhoven
Mr. Gay Netherlands

'Dat het een belachelijke regel is, lijkt me overduidelijk. Wat een gedoe om een schitterende vlag, een mooi symbool van eenheid en diversiteit; precies dat waar het Eurovisie voor zou moeten staan. Ik snap de reactie van COC Nederland dan ook wel. Al denk ik dat het in de praktijk wel los zal lopen. Wie gaat dadelijk het verschil bepalen tussen een politiek statement en een niet-politiek statement? Je moet je zorgen maken als niet duidelijk benoemd wordt wat 'politiek wapperen' is, of als het de Russen zijn die dat mogen bepalen. En dat is nou juist het probleem: wat wel of niet politiek is, blijft onduidelijk. Het is dadelijk dus de willekeur van de organisatie die dat zou kunnen bepalen. Het is dus goed dat het COC daartegen ageert. Kortom, het is niet alleen een belachelijke, maar vooral ook een gevaarlijke regel. Laat mensen lekker Eurovisie vieren en wapperen met vlaggen die zij verbinden met de vreugde van het evenement.'

Dane
25 jaar
Amsterdam
Kunstzinnig Therapeut

'Je kunt niet het één wel verbieden en het ander niet. Als er politiek gezwaaid mag worden met een regenboogvlag tijdens het songfestival, dan mag het festival ook voor andere politieke doeleinden gebruikt worden en dat zie ik liever niet gebeuren. 
Het punt is alleen dat ik LHBT-rechten zie als mensenrechten, waar in essentie niets politieks aan is. De rechten zouden overal en er voor iedereen moeten gelden, onafhankelijk van de heersende partij of leider in dat land. Ik ben het eens met het COC: het verbieden van de regenboogvlag vind ik idioot. Je kun niet "politiek zwaaien" met een regenboogvlag, dat slaat nergens op. Daarnaast trekt het festival ontzettend veel LHTB+-mensen aan. Waarom zou je de vlag verbieden?'

Marvin
31 jaar
Geleen
Sportinstructeur

Je kunt er onderhand twee keer per jaar de klok op gelijkzetten dat er een enorme discussie losbarst. De zwartepietendiscussie en het Eurovisie-LHBT-moddergooien. En beide met ieder jaar dezelfde uitkomst: 'We zijn dit jaar weer doorgekomen en zien volgend jaar wel weer verder.' Maar knopen doorhakken is er niet bij. Willen we echt een signaal afgeven als LHBT-community, dan kunnen we het best onze inzending zo goedkoop mogelijk houden en dan met het uitgespaarde geld en een bijdrage van het COC (of ander LHBT-potje) plekken voor in de zaal kopen. De plekken opvullen met liefst zoenende LHBT's in regenboogshirts zodat ze er niet omheen kunnen met uitzenden. Wedden dat de discussie dan in een stroomversnelling raakt?

Tim
22 jaar
Oosterhout
Horecamedewerker

Waarschijnlijk hebben ze een boze Rus aan de lijn gehad en moesten ze het publiek een waarschuwing geven. Als je écht wilt dat het publiek niet 'politiek wappert', verbied de regenboogvlaggen dan helemaal of zorg dat dat land lekker thuis blijft, dan hoeven ze niet eens 'politiek' te wapperen. Nee, dit is nog belachelijker dan Rusland die zingt: 'Telling all the world to show some love'.

Tom
23 jaar
Zwolle
Student Lichamelijke Opvoeding

Als ik eerlijk ben, heb ik hier geen eenduidige mening over. Aan de ene kant vind ik dat Eurovisie hét festival is ter promotie van de diversiteit, maar ik snap ook dat zij geen politiek standpunt willen innemen, aangezien ze geen politiek belang hebben bij het programma. Dat sommige mensen zeggen dat ze al een standpunt innemen met het verbieden van het politiek vlaggen, vind ik een beetje kort door de bocht. Als het Eurovisie zich niet in deze discussie wil mengen, is dat (hopelijk) niet omdat ze anti-LHBT zijn, maar omdat ze simpel weg geen gezeur willen en veel kijkcijfers. Daarnaast bepalen ze zelf wat politiek vlaggen is en zou het in de meeste gevallen alsnog gedoogd kunnen worden!

Wat vinden jullie? Is het logisch dat er niet met regenboogvlaggen mag worden gezwaaid, of gaat deze nieuwe regel een stap te ver?