De film volgt het waargebeurde verhaal van Amerikaanse rechercheur Laurel Hester (Moore). Net als Hester met haar veel jongere vriendin Stacie (Page) een huisje heeft gekocht, wordt bij haar kanker geconstateerd. Om te zorgen dat Stacie na haar dood niet hoeft te verhuizen, wil ze vast laten leggen dat haar vriendin haar nabestaandenpensioen krijgt. Maar de lokale overheid ligt dwars − wat moeten de conservatieve kiezers wel niet denken als we lesbiennes al gaan toestaan elkaars pensioenen op te strijken?

Eigenlijk verrast Freeheld geen moment: van alle tegenslagen die Laurel en Stacie moeten overwinnen tot de slotscène, waarin alle collega's die eerder nog de don't show, don't tell-doctrine predikten, hun kale, kwetsbare collega tijdens de zoveelste raadsvergadering komen steunen. Maar Moore weet met haar intense spel van de doodzieke vrouw meer te maken dan een sjabloon. En vooral de bijrollen zorgen ervoor dat de film boven zichzelf uitstijgt.

Steve Carell zorgt als joodse relnicht die de protesten leidt voor de nodige lucht en Michael Shannon maakt van de ruwe bolster die jarenlang met Laurel de misdaad in New Jersey heeft bestreden het sympathiekste personage van de hele film.Tekst: Robbert Blokland

Gratis naar Freeheld?
In samenwerking met gayPARSHIP.nl mogen we 25x2 kaartjes weggeven voor de voorpremière van Freeheld in Cinecenter Amsterdam op zondag 15 mei (1ste Pinksterdag) om 11.00 uur. Meld je snel aan via dit formulier, want op is op!