Internationale gay-pridebeweging
Ieder jaar wijst de organisatie van Amsterdam Pride ambassadeurs aan. De Nederlandse ambassadeurs voor dit jaar werden op Valentijnsdag al onthuld. Het gaat om Margriet van der Linden, Valentijn de Hingh en Diva Mayday. 'Bijzondere mensen die elk met hun eigen verhaal ons festival en datgene waar we voor staan willen vertegenwoordigen', zegt Amsterdam Gay Pride-directeur Lucien Spee.
 
'Conchita is sinds haar overwinning in 2014 uitgegroeid tot het gezicht van de internationale gay-pridebeweging en mocht daarom deze speciale editie van ons festival natuurlijk niet ontbreken.' Als internationale ambassadeur zal Conchita tijdens verschillende onderdelen van Europride opduiken en optredens geven. Ze was eerder dit jaar al in het diepste geheim in Nederland voor het schieten van een campagnebeeld met fotograaf Philippe Vogelenzang.
 
15 dagen feest
Als gaststad van EuroPride is het dit jaar vijftien dagen feest in Amsterdam. De Pride begint op 23 juli met Roze Zaterdag, het feest dat sinds 1979 elk jaar in een andere Nederlandse stad plaatsvindt. Overdag zullen er verschillende evenementen voor jong en oud zijn in het Vondelpark. Om 19:00 uur lopen de deelnemers tijdens een Pride Walk naar de Dam. De volgende dag is er op de Dam het Mensenrechtenconcert.
 
Andere route botenparade 2016
Natuurlijk ontbreekt ook dit jaar de Botenparade niet, maar wel is er een andere route. De boten gaan niet via de Stopera en Blauwbrug naar het IJ, maar via de Nieuwe Herengracht richting het Oosterdok. De reden voor deze aangepaste route is het meevaren van de clipper Stad Amsterdam, die erg diep steekt. Volgens de organisatie is een bijkomend voordeel dat er nu meer mensen langs de kade kunnen staan. 'Bovendien komt de stoet dit jaar ook langs het kantoor van COC Nederland. Zij zijn dit jaar jarig en bestaan 70 jaar, dit is tevens een mooi cadeau aan hen.'
 
Jury
De tachtig boten die meevaren worden beoordeeld door een jury. Die bestaat dit jaar uit André van Duin, Claudia de Breij, Alex Klaassen, Cornald Maas en Irene Hemelaar. Cornald Maas: 'Wie verbeeldt het thema van dit jaar ('Join' – red.) het best? Welke boot heeft de beste uitvoering en welke deelnemers steken hun nek uit en schudden ons wakker met een maatschappelijk thema? Ofwel: boten die ‘hun nek uitsteken’ zijn grotere kanshebbers om in de prijzen te vallen.'