Niet langer in kopgroep
Het COC reageert teleurgesteld op de ranglijst. 'We behoren nog altijd tot de voorhoede, maar niet meer tot de kopgroep in Europa. Dat is een teleurstellende uitkomst voor een land dat traditioneel voorop loopt bij LHBT-acceptatie', aldus voorzitter Tanja Ineke. 'We roepen de regering op om de sprint naar de eerste plaats in te zetten.'

Ingehaald door Malta
Vorig jaar stond Nederland op een magere zevende plek. Onder andere Mister Gay Netherlands Tom van den Nieuwenhuijzen uitte hier destijds zijn kritiek op. Nederland is dit jaar verder afgezakt naar de tiende plek. Landen die het beter doen zijn onder andere België (tweede plek), Finland en het VK (waar trouwen voor homo's tot een paar jaar terug nog niet mogelijk was), Kroatië en Portugal. Malta staat in de ranglijst op nummer één.

De achterstand van Nederland wordt vooral verklaard door het feit dat ons land nog altijd nauwelijks wettelijke bescherming biedt aan transgenders en mensen met een intersekseconditie. Daarnaast kent ons land geen expliciet grondwettelijk verbod op LHBT-discriminatie. Landen die ons op dat gebied hebben ingehaald zijn onder andere Zweden, Portugal en zelfs Malta, waar onlangs de finale van Mister Gay World plaatsvond.

Actieplan
Aanstaande woensdag spreken COC Nederland en ILGA Europe met minister Bussemaker (Emancipatie) over de Rainbow Europe Map. Het COC zal daar voorstellen doen om samen met het kabinet de inhaalslag te maken. COC stelt onder andere een expliciet grondwettelijk verbod op LHBT-discriminatie en een wettelijk verbod op transgenderdiscriminatie voor. Voor die laatste zegde minister Plasterk in 2013 al zijn steun toe, maar tot op heden is er nog geen wetsvoorstel gekomen. 

De volledige ranglijst van ILGA Europe is hier te bekijken.

Coverbeeld: Rainbow Europe Map 2014