Eerder had de Italiaanse senaat de wet al goedgekeurd. Daarmee was het zo goed als zeker dat de gelijke rechten er ook daadwerkelijk zouden komen, want in het huis van afgevaardigden kan de regering rekenen op steun van de meerderheid.

Met de aangenomen wet kunnen koppels van hetzelfde geslacht genieten van gelijke rechten op veel gebieden. Zo is onder meer het erfrecht nu gelijkgetrokken en krijgen partners het recht om medische beslissingen te nemen voor de ander als die dat niet meer kan. Ook kunnen geregistreerde partners elkaars naam dragen.

Geen huwelijk
Wat niet hetzelfde is: stellen van hetzelfde geslacht kunnen nog steeds niet met elkaar trouwen. Dat is voor het conservatieve Italië een brug te ver op dit moment. Ook heeft de regering gelijke adoptierechten uit de aangenomen wet gehouden, daar was nog onvoldoende steun voor in het parlement.

Italië was tot nu toe het enige grote West-Europese land dat helemaal geen mogelijkheid had voor lesbiennes en homo's om hun relatie officieel te registreren. Het Europees Hof oordeelde dat het land daarmee discrimineerde. 

Bron: NOS