Het SCP houdt ieder jaar bij hoe het gesteld is met de opvattingen over en ervaringen van lesbiennes, homo's, bi's en transgenders in Nederland. Uit de monitor van dit jaar blijkt dat de houding in alle sociaaldemografische groepen positiever is geworden, ook bij groepen die traditioneel gezien meer moeite hebben met homoseksualiteit zoals religieuze personen of ouderen. Samen met Zweden en Denemarken behoort Nederland binnen Europa tot de landen die het meest positief zijn over homoseksualiteit

Zoenen
Twee zoenende mannen valt nog altijd slecht. Een derde van de bevolking (32%) vindt twee mannen die in de openbare ruimte zoenen aanstootgevend. 23% heeft problemen met twee zoenende vrouwen. Een lichte daling ten opzichte van vorig jaar. Ter vergelijking: slechts 12% vindt het vervelend als een heteroseksueel stel zoent in het openbaar. Een vijfde van de bevolking heeft moeite met twee mannen die hand in hand over straat lopen.

Meer problemen
Lesbische, homoseksuele en biseksuele personen hebben vaker dan heteroseksuelen problemen op het werk. Zo geven ze vaker aan last te hebben van intimidatie. Ook hebben ze vaker burn-outverschijnselen. In de openbare ruimte voelen LHBT's zich vaker onveilig en ze zijn vaker slachtoffer van geweld dan heteroseksuelen. LHBT's ervaren relatief vaak respectloos gedrag van onbekenden en personeel van commerciële of overheidsinstellingen.

Schrikbarend
COC Nederland vindt het 'schrikbarend' dat LHBT's bijna twee keer zo vaak met geweld te maken krijgen als hetero's. 'Het laagje tolerantie is dunner dan het lijkt', zegt COC-voorzitter Tanja Ineke over het SCP-rapport. 'Zolang LHBT’s klappen krijgen omdat ze hand in hand lopen is er nog veel om voor te vechten.' De LHBT-belangenorganisatie wil dat Minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie komt met een actieplan om discriminerend geweld harder te straffen. 

Coverbeeld: Flickr - CC - Sebastian Hesse