Laura Tesoro scoort
In de aanloop naar de tweede halve finale (die overigens een stuk beter was dan de eerste) was het spannend voor de Belgische Laura Tesoro. Maar haar performance was geweldig en als allerlaatste (nagels bijten!) haalde ze een finaleplekje. Gaat Laura het moeilijk maken voor onze Douwe? Ook Australië maakte indruk.

Geen Ierland en waar is Scandinavië? 
Ierland doet het traditioneel altijd goed op het Songfestival (het land staat nog steeds op eenzame hoogte met zeven overwinningen), maar Nicky uit Westlife gooide geen hoge ogen gisteren. Ierland staat dan ook niet in de finale. Ook opmerkelijk: Eurovisie Powerblock Scandinavië is uiterst summier vertegenwoordigd: IJsland, Noorwegen, Denemarken en Finland vielen allemaal af en Zweden staat alleen in de finale bij gratie van hun winst vorig jaar.

Douze points voor het presentatieduo
Veel lof ook voor Petra Mede en Måns Zelmerlöw, de Zweedse presentatoren die de hooggespannen verwachtingen waarmaken. Zo begonnen ze de show met een musicalnummer waarin ze nog even haarfijn uitlegden waar we eigenlijk naar zitten te kijken (in de VS en China kijken ze immers voor het eerst mee). Bovendien maakte Måns nog een opmerking die haast niet anders dan als een statement tegen Rusland gezien kan worden. 'We hoorden net Bulgarije met 'If love was a crime', en jullie weten: in veel delen van de wereld is liefde nog een misdaad. Ik kijk uit naar de dag dat dat niet meer het geval is.' (En, o ja, hij ging uit de kleren!)

Gaat Rusland winnen?
Rusland is nog steeds favoriet bij de bookmakers. De kijkers van OUTtv hebben hem al de Out Music Award gegund; van de zes keer dat die prijs werd uitgereikt, ging-ie maar liefst vier keer naar de uiteindelijke winnaar. Jullie, Gay.nl'ers, zijn optimistischer over de kansen van Douwe Bob: op moment van schrijven staat hij op nummer één in onze peiling, gevolgd door Rusland en Australië. 

Dit zijn de landen die in finale staan
België, Tsjechië, Nederland, Azerbeidzjan, Hongarije, Italië, Israël, Bulgarije, Zweden, Duitsland, Frankrijk, Polen, Australië, Cyprus, Servië, Litouwen, Kroatië, Rusland, Spanje, Letland, Oekraïne, Malta, Georgië, Oostenrijk, Groot-Brittannië en Armenië. De finale is zaterdag om 21.00 uur, en op verschillende locaties kun je 'm kijken met vele andere fans.

Wie is volgens jullie de grootste concurrent van Douwe Bob?

Coverbeeld: Andres Putting (EBU)