Meestal hoor je alles over break-ups van degene die het juist niet uitmaakte. Maar hoe is het met alle jongens die een relatie uitmaken? Want iemand afwijzen c.q. wegsturen uit je leven is ook niet makkelijk. Iemand opbiechten dat de gevoelens niet wederzijds zijn is altijd ongemakkelijk en soms een marteling. Het is de pijn van het moeten teleurstellen. Met empathie heeft deze pijn weinig te maken, andermans teleurstelling kun je nooit helemaal voelen. De pijn van iemand afwijzen is vooral jezelf door de ogen zien van de tegenpartij. Je ziet jezelf, een monster waar iemand verliefd op is. Een pijnlijk beeld dat je natuurlijk liever niet van jezelf ziet. 

'Liefdesverdriet kan écht leiden tot een gebroken hart: het Broken Heart Syndrome'

Wanneer iemand het met je uitmaakt kan je hart letterlijk gebroken zijn. Er is eindelijk wetenschappelijk bewijs voor wat dichters én liedjesschrijver al lang wisten: liefdesverdriet kan écht leiden tot een gebroken hart. De klachten bestaan uit een klemmende pijn op de borst, kortademigheid en een hartspier die de kracht ontbeert om het bloed goed rond te pompen. De onderzoekers gaven het een naam: het Broken Heart Syndrome. Het levert in tegenstelling tot een echt hartinfarct geen permanente schade op en na een week loopt het hart weer normaal en laat zich ondanks de helse pijnen dus weer snel lijmen. 

De ex van Flavio heeft waarschijnlijk wat hartklachten de komende tijd, maar ik kon aan Flavio zien dat zijn hartje ook wel gebroken was. Als je een jongen ontmoet die net niet leuk genoeg is maar wel heel leuk dan blijft het moeilijk om iemand af te wijzen. Maar je moet maar zo denken, vriendjes komen en gaan maar echte vrienden die blijven. Mijn tip: word goede vrienden en dat mag dan ook best friends with benefits zijn. ;) En moet je iemand afwijzen, kijk uit dat je geen harten breekt en let op je eigen hart.

Yori Bonnema (1986) is ondernemer en reist zo veel mogelijk. Daarnaast werkt hij aan zijn eerste roman. Zijn eigen website vind je hier. (Foto: Mgr. Madhatter)