Wie 'm ooit verzonnen heeft is niet bekend, maar een van de ongeschreven liefdesformules om het maximale leeftijdsverschil uit te dokteren luidt als volgt: neem de helft van de leeftijd van de oudste partner en tel daar 7 jaar bij op. Even rekenen. Mijn leeftijdsgrens aan de onderkant zou dus 22 jaar zijn. 

Maar liefst 8 jaar jonger dan ik zelf ben! Ik heb nu meteen een beeld in mijn hoofd van een oudere man die verlaten wordt door zijn vriendje voor een jong ding. Een eenzame, oude man met een gebroken hart. Zou de keuze van een jonge jongen om te vallen op iemand van zijn eigen leeftijd bewust zijn? Ik denk dat we onszelf heel beschaafde wezens vinden, maar ondertussen lijkt het een biologisch gegeven dat we allemaal gaan voor het lekkere lichaam, de gladde huid en het volle haar. Dat zijn eigenschappen die gerelateerd zijn aan jeugdigheid en dus vruchtbaarheid (seksuele aantrekkingskracht).

'Vooral een groot verschil in levenservaring lijkt me een obstakel'

Maar maakt leeftijd nu wat uit in een relatie, als je echt verliefd op elkaar bent? Een van mijn beste vrienden heeft nu al bijna twee jaar een relatie met een acht jaar jonger vriendje. Hij zei mij dat liefde niet gaat om leeftijd, opleiding, etniciteit of wat dan ook. Het gaat erom wat mensen met elkaar hebben. Je kunt dus pas een oordeel geven over die jonge jongens als je ze ook echt kent. Bij hem en zijn vriendje kan ik ook wel zien dat de liefde echt is, waarschijnlijk is deze nog wel intenser geworden omdat ze samen tegen veel vooroordelen moesten opboksen. Dat was geen makkelijke weg. 

Toch lijkt mij vooral het verschil in levenservaring een groot obstakel als er een flink aantal jaren tussen twee partners zit. Iemand in zijn twintiger jaren is nog aan het studeren en bezig met zijn carrière, is nog aan het uitzoeken wat hij wil in het leven. Terwijl iemand van boven de dertig zijn identiteit en stabiliteit vaak al gevonden heeft. Hoe reageer jij op enorme leeftijdsverschillen en wat is jouw boven- of ondergrens? Ik heb mijn grens op Tinder inmiddels verlaagd, eens kijken of jonge jongens een oude zak als mij nog leuk vinden.

Yori Bonnema (1986) is ondernemer en reist zo veel mogelijk. Daarnaast werkt hij aan zijn eerste roman. Zijn eigen website vind je hier. (Foto: Mgr. Madhatter)