Technologietijdschrift Wired liet de apps onderzoeken door de Japanse wetenschappers. Ze schrijven dat het lek gevaarlijk kan zijn voor gebruikers in LHBT-onvriendelijke landen. In 2014 koos Grindr voor een opt-in: gebruikers in landen 'met een homo-onvriendelijk verleden' moesten nadrukkelijk zelf het tonen van hun afstand inschakelen. Hornet en Jack'd voegden 'ruis' toe aan de locatieinformatie.
 
Driehoeksmeting
Toch konden de onderzoekers de locatie van de gebruikers vinden met een 'goedkope en betrouwbare' methode. Door een paar nep-accounts te gebruiken en die kunstmatig steeds andere gps-locaties te geven, kan de locatie van gebruikers enkel gebaseerd op een profielfoto worden achterhaald. Gemeten vanaf één locatie is de geschatte afstand tot de gebruiker te zien, maar niet in welke richting. Als er vanuit drie punten wordt gemeten, kan de locatie wel nauwkeurig worden bepaald. Dat zou eigenlijk alleen mogelijk moeten zijn bij gebruikers die zelf 'toon afstand' aan hebben gezet.

Woordvoerders van Grindr en Jack'd zeggen tegenover Wired de veiligheid van hun diensten te zullen verbeteren. De onderzoekers waarschuwen dat aanpassingen aan de locatievoorzieningen de bruikbaarheid van de apps kunnen aantasten. Bovendien zou dan nog steeds een locatie van iemand gevonden kunnen worden, bijvoorbeeld door het woon-werkverkeer van een gebruiker in de gaten te houden.  
 
Bron: Nu.nl / Coverbeeld: Flickr - CC - basic_sounds