Toen ik 15 was, begon ik te beseffen dat ik mannen leuk vind. Over homo’s wist ik alleen vrijwel niets. Ik kom uit een klein Limburgs dorp en besprak die dingen niet met vrienden of familie. Natuurlijk was ik wel erg nieuwsgierig, dus zocht ik het online op. Zo kwam ik uit op allerlei websites met informatie die ik vaak stiekem las, ondertussen schichtig om me heen kijkend of ik wel de enige in de kamer was. Ik kwam toen ook weleens op Gay.nl om artikelen of verhalen te lezen. ‘Hè, een homoprofielenwebsite?’, dacht ik toen nog. ‘Wie meldt zich daar nou bij aan? Dat wil ik niet!’ Ik distantieerde me ervan, wilde er niet bij horen. Ik vond en dacht toen dat het allemaal een beetje vies was.

'Zonder meningen komt er ook geen verandering'

Volgens mij heerst deze tendens onder veel (jonge) homo’s. Laatst zei iemand tegen mij dat ik mijn mening genuanceerder zou moeten uiten. Hij zag de dingen nu eenmaal anders dan ik, of wilde gewoon niks met de homowereld te maken hebben. Precies zoals ik vroeger ook over homo-uitspraken dacht. Ze kwamen vaak fel en provocerend op me over. Juist omdat ik toen niet veel met de homowereld te maken wilde hebben. Nu ben ik juist eerder geneigd om zoveel mogelijk mijn mening te laten horen. Zonder meningen komt er ook geen verandering.

Dat kleine rupsje symboliseert voor mij de mensen die eigenlijk nog niet weten – of er net achter komen – dat ze misschien wel homo zijn. Maar ook de homo’s die het wel weten, maar zich nog altijd distantiëren van homoseksualiteit. De cocon staat voor de transformatie, het proces van zelfacceptatie en erkenning. De worstelingen waar veel homo’s doorheen moeten. Maar dan komt de vlinder, de homo die vrij en vol goede moed zichzelf als homoseksueel, bi of lesbisch kan zien. Of hoe je jezelf ook wilt noemen. Iedere homo zal op zijn eigen manier wel een transformatie ondergaan, en uiteindelijk ontpoppen tot een vrijer en meer open persoon. 

'Inmiddels ben ik er trots op om homo te zijn'

In een paar jaar ben ik uit de kast gekomen en naar de grote stad verhuisd en nog nooit heb ik problemen ervaren vanwege mijn homoseksualiteit. Het gaat me eigenlijk voor de wind. Ook ik ben echter ergens in deze periode ontpopt. Waar ik me eerst distantieerde van de homowereld, schrijf ik nu columns voor de grootste nieuws- en homoprofielenwebsite van ons land. Inmiddels ben ik er trots op homo te zijn, daarom probeer ik mijn belevenissen nu ook met anderen te delen. Toch vind ik het een rare gedachte dat ik een paar jaar geleden nog tegen mensen zei: “Je mag het niet doorvertellen hoor, maar ik val eigenlijk op jongens.” 

En als jij er klaar voor bent om ook die stap te ondernemen, te ontpoppen, dan weet ik zeker dat het daarna alleen maar beter wordt. Dat je net als dat rupsje dat eerst niet opviel, ineens als een wonderlijke vlinder van bloem naar bloem fladdert. En net zoals alle vlinders andere, mooie, gekleurde vleugels hebben, hebben homo’s ieder hun eigen mening en voorkeuren. Hopelijk bereik ik met mijn verhalen alle jonge, maar ook oude lezers, die (net zoals ik vroeger) stiekem verhalen op Gay.nl lezen. Hopelijk kan ik ze doen inzien dat ze zich geen zorgen hoeven te maken, dat ze in de toekomst allemaal uit hun eigen coconnetje zullen kruipen.