Tijdens een vier uur durend gala in het Antwerpse Theater Elckerlyc moesten de elf finalisten zich bewijzen. De kandidaten liepen in zwem- en avondkleding over de catwalk, dansten speciaal ingestudeeerde choreografieën en beantwoordden vragen over hun persoonlijke visie op LHBT-acceptatie. Ook werd hun kennis over LHBT-gerelateerde zaken getest in een quiz. Winnaar Raf vertelde over het charter dat hij samen met zijn hogeschool en de gemeente Turnhout opstelde om homo- en transfobie in de sport tegen te gaan.

De jury bestond dit jaar uit maar liefst 18 bekende Vlamingen, waaronder de Minister-President, de minister voor Gelijke Kansen, Kelly Pfaff, Marcel Vanthilt en Kürt Rogiers. Abdellah Bijat, de eerste islamitische kandidaat, werd uiteindelijk tweede. Hij riep op om westerse waarden te beschermen, ook in Arabische landen. Ignace Vermeulen werd de tweede runner-up, zijn speerpunt was acceptatie binnen jeugdbewegingen. Bij de verkiezing waren ook Mister Gays uit andere Europese landen aanwezig, waaronder Mister Gay World Roger Gosalbez uit Spanje, Mister Gay Germany en onze eigen Mister Gay World-finalist Steven van Akelijen.

Raf volgt Skelte Willems op, die tijdens zijn jaar als ambassadeur van de LHBT-gemeenschap meer dan 70 keer acte de présence gaf bij evenementen in de scene. Ook richtte hij een campagne op voor roze gezinnen onder het motto love makes a family. Als Mister Gay Belgium mag Raf meedoen aan de Mister Gay World-verkiezing volgend jaar.