De organisaties deden eerder al een oproep aan de minister om PrEP nog dit jaar beschikbaar te stellen. Uit antwoorden aan D66-Kamerlid Pia Dijkstra blijkt nu dat ze hier nog mee wil wachten. De minister zegt dat ze nog geen uitspraken kan doen over de veiligheid en effectiviteit van de pil, omdat die in Europa nog niet is geregistreerd door de medicijnenautoriteit EMA. Volgens de belangenorganisaties staat de werking van de pil helemaal niet ter discussie. Om die reden zou de GGD in Amsterdam in het AMPrEP-project geen onderzoek doen naar de effectiviteit.

Onnodige vertraging
Door positieve besluitvorming uit te stellen, loopt de invoering van PrEP in Nederland onnodig vertraging op, terwijl er jaarlijks zo'n 1.000 nieuwe hiv-infecties bijkomen. Het uitstel is daarom volgens de vijf organisaties 'onverantwoordelijk en onbegrijpelijk'. Ze menen dat de minister voldoende bekend is met de aanbeveling van de wereldgezondheidsorganisatie en UNAIDS om PrEP toe te voegen aan het bestaande hiv-preventiepakket en begrijpen daarom niet waarom Nederland dit advies niet opvolgt. Alleen door PrEP toe te voegen zou het aantal nieuwe infecties omlaag gebracht kunnen worden.

De organisaties vragen de minister omleiderschap op weg naar AIDS 2018, de internationale Aids-conferentie die Nederland in 2018 organiseert.