De nieuwe cijfers komen aan de vooravond van de speciale VN-top over aidsbestrijding, van 8 tot 10 juni, in New York. Daar zullen wereldleiders met elkaar afspreken wat er moet gebeuren om aids tegen 2030 de wereld uit te krijgen.

In het Global AIDS Update Report 2016 dat gisteren werd gepresenteerd noemt UNAIDS dat er in 2015 2.1 miljoen nieuwe infecties waren. In 2014 rapporteerde UNAIDS nog 2,0 miljoen nieuwe infecties.

‘Het is een schokkende breuk met de dalende trend die we afgelopen 20 jaar hebben gezien’, aldus Louise van Deth, kersverse directeur van het Aids Fonds. ‘Ondanks alle wereldwijde inspanningen is het aantal nieuwe hiv-infecties in 2015 niet verder afgenomen. Dit is bijzonder zorgwekkend.’

Nieuwe hiv-epidemie
De meest opvallende toename van hiv-infecties wordt geconstateerd in twee grote hotspots in de wereld, in Oost-Europa en Rusland en in Midden Azië. ‘Landen die weigeren te investeren in preventie en zorg, speciaal voor de hiv-risicogroepen, zoals homomannen, druggebruikers en sekswerkers, veroorzaken een nieuwe hiv-epidemie’, aldus Van Deth. ‘Zonder toegang tot medicijnen, goede seksuele voorlichting en het bestrijden van stigma en discriminatie is er geen succes mogelijk in de strijd tegen aids.’

Aan de vooravond van de VN-top over aids, tijdens het AmsterdamDiner, overhandigt Van Deth een petitie met de oproep om iedereen ter wereld toegang te geven tot hiv-medicatie en -zorg overhandigen aan minister Ploumen (Buitenlandse handel en Ontwikkelingssamenwerking). De petitie werd door meer dan 13.000 Nederlanders ondertekend.

Coverbeeld: CC-Flickr World Bank Photo Collection