De Nederlandse Europarlementariër Sophie in 't Veld zal in Kiev aanwezig zijn met twee collega's. De Amsterdam Gay Pride (AGP) wordt vertegenwoordigd door activist Hans Verhoeven en ook vice-voorzitter van InterPride Frank van Dalen reist af naar Oekraïne. De politie van Kiev heeft aangegeven de veiligheid van de deelnemers aan de Pride 'serieus' te nemen. De organisatoren van de parade roepen buitenlandse gasten op hun aanwezigheid publiek bekend te maken. 'Dat helpt bij het krijgen van zoveel mogelijk internationale steun en biedt ook een betere garantie van onze eigen veiligheid. Hoe meer buitenlanders er zijn, hoe meer de politie onder druk staat om goede bescherming te bieden aan de deelnemers van de Kiev Pride', legt Verhoeven uit.

'Diversiteit en Europese waarden omarmen'
'De afgelopen tijd zijn er in Oekraïne kleine stapjes in de goeie richting gezet wat betreft wetten die de rechten van de LHBTI-gemeenschap beschermen', schrijft Sophie in 't Veld, lid van het Europees Parlement namens D66. 'Tegelijkertijd zijn homofobie en discriminatie nog aan de orde van de dag. Ik vind het belangrijk de Oekraïners te steunen in hun strijd voor gelijke rechten. De regering in Kiev heeft een LHBTI-actieplan opgesteld, nu is het zaak dit plan uit te voeren. Iedereen heeft het recht zichzelf te kunnen zijn, zonder angst voor discriminatie of geweld. Het is zondag aan de regering om woorden om te zetten in daden door een veilige bijeenkomst te garanderen en hiermee diversiteit en Europese waarden te omarmen.'

Steunbrieven
Vorig jaar vielen er meerdere gewonden bij de Kiev Gay Pride, waaronder negen politieagenten. AGP-vertegenwoordiger Verhoeven reist met verschillende steunbrieven naar Kiev, waaronder een brief van burgemeester Van der Laan aan zijn Kievse collega.