Dat hij het moeilijk had met zijn gevoelens voor andere jongens is duidelijk. De emancipatiestrijd moest op maatschappelijk vlak nog gestreden worden, op persoonlijk terrein was die worsteling onmiskenbaar. Het boek grijpt je bij de keel; van de jaren van zijn jeugd op het na-oorlogse, superchristelijke Goeree-Overflakkee, zijn politieke tijd waarin hij de eerste parlementariër ter wereld werd die uit de kast kwam, tot zijn jaren als voorvechter van homorechten. Beklemmend, bemoedigend, humorvol en leerzaam is dit boek zeker.

'Huijsen laat zien dat door gewoon te zijn wie je bent, je alles aankunt'

Daarnaast biedt Huijsen een indrukwekkende blik achter de schermen van de organisaties die zich met de homo-emancipatie bezighielden en nog steeds houden. Met dit boek laat Huijsen zien dat door gewoon te zijn wie je bent, ondanks tegenslagen, je alles aankunt. Een boek dat je raakt en meeneemt op de levensreis die een verlegen Zeeuws jongetje maakt tot wat hij nu is. Een homopoliticus en homoactivist pur sang. Een boek dat je niet loslaat. Een monument voor toekomstige generaties.

Een Vrolijk gesprek met...
Zaterdag 18 juni gaat Coos Huijsen bij boekhandel Vrolijk te Amsterdam in gesprek met journalist Paul Hofman over zijn jeugd, loopbaan en zijn visie op het homo-activisme van nu en het toenemende geweld tegen homo's. Aanvang: 16:00 uur. Toegang: gratis. Aanmelden verplicht via vrolijkboekhandel@gmail.com. Meer info is te vinden op Facebook.

Coos Huijsen, Homo Politicus is nu te koop bij boekhandel Vrolijk (prijs 19,99 euro)

Tekst: Paul Hofman / Foto: Uitgeverij Balans