De op een na grootste stad van Nederland behoeft geen vergelijking met Amsterdam of Den Haag. Maar verschillen zijn er wel degelijk. Vergeleken met het hoge gehalte toeristen dat je in de binnenstad van Amsterdam aantreft, voelen zelfs de meest bekende delen van Rotterdam – Het Park, de Witte de Withstraat, het havengebied – als een verademing; de sfeer is overal heel relaxed. 

Rotterdam is onlosmakelijk verbonden aan water. Haar geschiedenis van grote schepen, stoere matrozen en hardwerkende mensen is zichtbaar en voelbaar in ieder deel van de stad. 

Spetter, pieter, pater, lekker in de whirlpool!
In Hotel H(e)aven 
Midden in het havengebied genoten we op stand in het zeer speciale Mainport Hotel Rotterdam. We verbleven in de Waterfront Spa Room, een kamer met een eigen whirlpool pal voor het raam met een prachtig uitzicht over de Leuvehaven. Het ontbijt was overheerlijk (in bed of in het restaurant, wat je wilt, zonder extra kosten) en het uitzicht vanuit de Rooftop Spa (met zwembad!) was simpelweg adembenemend.

Supersnel van a naar b met de watertaxi.
Nooit meer in de file
Erg handig: recht voor het hotel bevindt zich een taxistandplaats. Maar niet voor auto’s! De beste manier om de files van Rotterdam te vermijden is een watertaxi, die je in no-time van de ene naar de andere kant van de rivier vaart. Kijk dus altijd even of het niet slimmer is om een boot in plaats van een auto te pakken. Je dagticket voor het ov is niet geldig op de watertaxi, dus koop wel even een los kaartje. Desalniettemin zeker de moeite waard, je bent immers in dé havenstad van Europa!

Het was enigszins moeilijk Karl weer naar buiten te lokken.
Balletje, balletje
Eenmaal aan de andere kant van de Nieuwe Maas, bij Hotel New York, beland je in het hart van het havengebied. Steek de Rijnhavenbrug over, sla aan het eind van de Paul Nijghkade rechtsaf en kijk naar links. Daar zie je de ingang van het knettergekke, maar o zo schattige Dutch Pinball Museum. Voor een luttel entreebedrag kun je je helemaal laten gaan op de vele Pinball-automaten. Van klassiekers uit de zestiger jaren tot de nieuwste exemplaren. Dit is dé plek voor een klein, nostalgisch avontuurtje.

Voor ieder wat wils in de Fenix Food Factory.
Karl, Daan en de voedselfabriek
Direct naast het Pinball Museum vind je een hal vol onafhankelijke kleine eetwinkeltjes met een breed aanbod aan regionale, biologische, maar ook vegetarische versnaperingen. In de Fenix Food Factory zul je niet verhongeren. Probeer ook zeker een van de lekkere koffietjes. Enjoy!

High-speed door het havengebied
Na de lunch hebben we een watertaxi gepakt naar de Leuvehaven. Rechts naast de taxihalte, vind je een gele constructie met een paar bankjes. Dit is het pick-uppoint voor de RIB-experience Rotterdam. Bereid je voor: dit wordt een haventour op hoge snelheid. Wij hadden het ‘geluk’ om helemaal vooraan te zitten toen de boot in de versnelling ging. Tijdens de tour maakten we nog een paar mooie tussenstops bij onder andere de SS-Rotterdam. Wat een rit!

Het prachtige oldskool letterbordmenu bij Dertien is een echte eyecatcher.
Twaalf steden, Dertien lekkernijen
Restaurant Dertien is een van de hippere plekjes in Rotterdam. De chef en zijn jonge, gemotiveerde team bieden een ruim assortiment speciale maaltijden en drankjes. Het restaurant met twee verdiepingen voelt erg huiselijk aan door de grote steenoven en het prachtige old-skool letterbordmenu aan de muur. Het geeft de locatie een air van vakmanschap met oog voor detail. Vraag de mannen vooral even naar hun bijzondere fermentatieskills. Een mooi plekje voor foodies die van een beetje avontuur en innovatie houden.

De Rotterdamse nacht heeft voor iedereen wat te bieden.
Drink je schor in Rotjeknor
Rotterdam heeft een aantal ouderwetse gaybars, maar ook wat grotere uitgaanslocaties. Als je helemaal weg bent van maffe Nederlandse karaoke, dan moet je zeker een bezoekje brengen aan De Regenboog. Meer van een subtiel dansje onder het genot van een cocktail? Dan stellen we Strano voor. Loopt de nacht op ten einde, maar niet voor jou? Breng dan een bezoekje aan de Keerweer. Meer op zoek naar een hippe club? Dan voel je je vast thuis in de Ferry. Deze winkel annex bar van het gelijknamige tijdschrift verandert in het weekend in een club met bruisende concepten als Pappa Party, House of Boys and YMCA. Op zoek naar meer gayfeestjes? Onze blogbuddy LiveLikeTom heeft een fijne lijst samengesteld. 

Onze Nederlandse tour is bijna afgerond. Nadat we Utrecht, Den Haag, Groningen en Eindhoven verkenden, brengen we nog een bezoekje aan Nijmegen en ronden we de tour af in onze thuisstad Amsterdam. Als toeristen in onze eigen stad zijn we erg benieuwd wat we gaan ontdekken, maar ook trots dat we jullie onze visie op de Nederlandse hoofdstad kunnen laten zien. Vrees niet als we jouw stad hebben overgeslagen, we komen graag een keertje langs. Stuur je ons een uitnodiding?

Dit artikel is ook in het Engels te lezen.

Volg Karl & Daan ook via:

Facebook

Twitter

Instagram

Karlisworld.com

Gay.nl/KARLenDAAN