Man-vrouwverhoudingen
Newton werkte sinds de jaren vijftig als fotograaf, maar brak pas door aan het begin van de jaren zeventig, dankzij de opvallende foto’s die hij maakte in opdracht van de Franse Vogue. De jaren zeventig en vroege jaren tachtig werden gekenmerkt door grote maatschappelijke veranderingen: traditionele machtsverhoudingen verschoven, er was sprake van sterke vrouwenemancipatie en een vrijere seksuele moraal. Het werk van Newton weerspiegelde deze veranderingen. Niet toevallig was hij nauw bevriend met Yves Saint Laurent en Karl Lagerfeld, modeontwerpers die speelden met man-vrouwverhoudingen en zochten naar een nieuw en eigentijds vrouwbeeld. 

Self Portrait with Wife and Models, Vogue Studio, Paris 1981 © Helmut Newton Estate / Maconochie Photography

Daarnaast ontwikkelde Newton zich tot een uiterst succesvol en invloedrijk portretfotograaf die alle grote namen van zijn tijd, van filmsterren tot politici, voor zijn camera kreeg. Een portret door Newton gold in de jaren zeventig en tachtig als het ultieme bewijs van succes. 

Winnen
Zelf naar de overzichtstentoonstelling van Helmut Newton? Wij geven 5x2 kaarten weg voor deze expositie. Stuur een mailtje met je naam, profielnaam en adres naar win@gay.nl om kans te maken. De winnaars worden woensdag 29 juni bekendgemaakt.

De tentoonstelling 'Helmut Newton - A Retrospective' is in Foam te zien van 17 juni t/m 4 september 2016.

Coverbeeld: Yves Saint Laurent, French Vogue, Rue Aubriot, Paris 1975 © Helmut Newton Estate / Maconochie Photography