De politie beschuldigde de jongens van het houden van een ongeautoriseerde demonstratie, waarmee je in Rusland een geldboete of zelfs celstraf riskeert. ‘We hielden geen politiek protest’, aldus Abdullabeckov tegen The Washington Post. ‘We wilden gewoon een poster neerleggen en een kaarsje branden.’

De jongens werden na hun aanhouding naar een politiestation gebracht, waar ze drie uur zijn vastgehouden en ondervraagd. Als ze veroordeeld worden, kunnen ze ieder rekenen op maximaal 10 dagen gevangenisstraf of een geldboete van 60.000 roebel (ongeveer 800 euro).

Hoewel homoseksualiteit momenteel niet illegaal is in Rusland, krijgen Russische homo’s, lesbiennes, bi’s en transgenders te maken met veel discriminatie. In 2013 nam het land een wet aan die antihomowet aan, waarmee 'homopropaganda', publieke uitspraken of demonstraties die het leven van homo's met dat van hetero's gelijkstellen verbiedt.

In januari dit jaar lag er zelfs een wetsvoorstel op tafel dat het openbaar tonen van affectie voor homo's zou verbieden. Zelfs handen vasthouden op straat zou daarmee strafbaar worden voor homokoppels. Dat voorstel werd gelukkig verworpen.

Coverbeeld: Russische Ambassade @ CC-NVO