In een artikel van het Zuid-Amerikaanse Telesur staat te lezen dat een aantal gewapende overvallers gayclub La Madame in Xalapa, Veracruz binnenviel in de nacht van 21 op 22 mei. Daar openden ze het vuur om ongeveer 180 mensen. Hierbij zouden volgens een verklaring van het Mexicaans Openbaar Ministerie minimaal vijf doden zijn gevallen. Al rapporteren sommige media dat het om meer dan vijftien doden gaat (GAYNZ).

Het nieuws bereikte tot nu toe geen Engelstalige media. Volgens de secretaris voor publieke veiligheid in Mexico ging het om een drugsgerelateerd incident. Mexicaanse LHBT-activisten spreken dat tegen en geven aan dat autoriteiten tot op heden weigeren te erkennen dat het om antihomogeweld ging. De daders zijn tot op heden nog niet gevonden. 

Een van de eerste Engelstalige media die het nieuws oppakte was het Nieuw-Zeelandse GayNZ. ‘Het verontrust me enorm dat dit verhaal niet wordt opgepikt door Engelstalige media wereldwijd, en de gaymedia in het bijzonder’, aldus Jay Bennie van GayNZ. ‘Homolevens doen ertoe, ongeacht waar ze zich bevinden, hoe machtig het land, of hoe bekend de stad is waarin ze worden neergeschoten of vermoord.’

Een aantal dagen voor het incident liet Mexicaanse president Peña Nieto nog weten dat hij van plan was het huwelijk open te stellen voor koppels van gelijk geslacht in heel Mexico. Hij voorzag zijn Facebook-profielfoto van regenboogkleuren, waarmee hij een lans brak voor LHBT-rechten in het conservatieve land. Hoewel hij de aanslag in Orlando wel publiekelijk veroordeelde, heeft hij over het incident in Xalapa tot op heden geen woord gerept.

Beeld: LHBT-activisten die zich uitspreken tegen hatecrimes op basis van seksuele oriëntatie tijdens de LGBT Pride Parade in Mexico stad (2009). CC - Thelmadatter