De oproerpolitie verjaagde ongeveer vijftig mensen die de verboden mars probeerde door te zetten. Ze werden uiteengejaagd met rubberen kogels, waterkanonnen en traangas. Volgens de Turkse krant Hürriyet werden ook vijftien tegendemonstranten opgepakt.

Geen vergunning
De gouverneur van Istanbul weigerde vorige week een vergunning af te geven voor de Pride-evenementen. Naar eigen zeggen omdat hij de veiligheid van deelnemers niet kan garanderen en er ‘risico is op verstoring van de openbare orde’. Dat meldde persbureau AFP.

De mars werd volgens Al-Jazeera dit jaar bedreigd door extreemrechtse nationalistische groepering Alperen Hearts, die er ‘alles aan zouden doen om het evenement te voorkomen’.

Waterkanonnen
Vorig jaar werd de parade in Istanbul eveneens verboden. Desalniettemin gingen toen duizenden mensen de straat op, maar zij werden vervolgens ruw uiteengejaagd door politie door middel van waterkanonnen. Daarvoor werd de pride-mars maar liefst 12 keer georganiseerd zonder noemenswaardige incidenten. In aanloop naar de geannuleerde mars worden in de stad wel allerlei andere Pride-evenementen georganiseerd.

De Pride-commissie heeft aangegeven niet van plan te zijn zich door het verbod te laten tegenhouden. Zij zijn voornemens de Pride-mars op 26 juni gewoon te laten plaatsvinden. ‘We worden iedere dag bedreigd, vermoord en mishandeld, we zullen onze stem laten horen! Volgens de wet hebben wij geen toestemming nodig om een evenement als dit te organiseren.’ 

Coverbeeld: ‘De Pride Parade op Taksimplein in 2011 - CC- Jordy91