Ongeveer 200 tegenprotestanten trokken beschermengelkostuums aan met grote vleugels om de homofobe protesteerders af te schermen van de rouwende nabestaanden. De vleugels, gemaakt door vrijwilligers van de kostuumafdeling van het Orlando Shakespeare Theater, werden eerder gezien tijdens de begrafenis van Matthew Shepard, een homoseksuele student uit Wyoming die in 1998 vermoord werd vanwege zijn geaardheid.

Vrijheid van meningsuiting
Eerder deze week liet de beruchte, homofobe Westboro Baptist Church weten dat God volgens hen schutter Omar Mateen had gestuurd en dat ze van plan waren te gaan protesteren bij begrafenissen. Amerikaanse autoriteiten kunnen dergelijke protesten niet verbieden, gezien deze onder de vrijheid van meningsuiting vallen, zo oordeelde het Amerikaanse Hooggerechtshof in 2011.

Bij de begrafenis van een een ander slachtoffer, Jean Carlos Mendes, werden twee motoragenten aangereden door een ongeduldige chauffeur die door de rouwstoet heen reed. Beide agenten belandden in het ziekenhuis. Bij de begrafenis van slachtoffer Javier Jorge-Reyes werd het uitvaartcentrum omringd door mensen met regenboogvlaggen en spandoeken om nabestaanden te beschermen tegen mogelijke anithomoprotesteerders.

Bron: BBC / Nu.nl