Na twaalf eerdere edities van de pride in Istanbul, kreeg de organisatie vorig jaar ineens geen vergunning. Ook dit jaar is er geen toestemming gegeven voor een parade.

Solidariteitsbijeenkomst
In Amsterdam is er zondag van 17.00 tot 19.00 uur een solidariteitsbijeenkomst op het Homomonument. 'De organisatie van Istanbul Pride heeft laten weten dat de Pride ondanks het verbod toch doorgaat. We vrezen dat de politie net als vorig jaar hard tegen de deelnemers zal optreden. Toen werd Istanbul Pride voor het eerst in 13 jaar verboden. De politie gebruikte onder meer waterkanonnen, rubberen kogels en traangas tegen de deelnemers', staat te lezen bij het evenement.

Brievenactie
Amnesty International is een brievenactie gestart. Ze roepen de gouveneur van Istanbul op de pride door te laten gaan en de deelnemers van voldoende politiebescherming te voorzien. 

Wethouder Kukenheim

'LHBT-rechten onder druk'
Een delegatie van de gemeente Amsterdam is bij de prideweek in Istanbul aanwezig. Wethouder Kukenheim van diversiteit: 'Amsterdam werkt al langere tijd samen met LHBT-organisaties in Istanbul. De LHBT-rechten in Turkije staan onder druk. Amsterdam wil met haar aanwezigheid tijdens de Pride Week de lokale LHBT-gemeenschap steunen bij het versterken van hun rechten en LHBT-organisaties daar laten zien dat Amsterdam achter hen staat.'