Uit onze archieven:

Fotograaf Ewoud Broeksma: "Naakt is gewoon mooier"

Over 'Dubbelaars II' en ontblote sporters

14 november 2022, Winq redactie, 4 minuten

Sinds 1994 verschijnt Ewoud Broeksma's fotocolumn met schaars geklede bekende sporters elke maandag in het Dagblad van het Noorden. In 2016 kwam zijn nieuwste boek Dubbelaars II uit. Ook in dit boek gaan bekende en onbekende mannen uit de kleren, waaronder topschaatser Sjinkie Knegt. "Als ik mensen fotografeer voor de krant, vraag ik ook altijd of ze naakt willen poseren. De foto’s voor Dubbelaars II zijn dus eigenlijk een bijproduct."

Broeksma heeft geen fotografie-opleiding afgerond. Zijn eerste naaktfoto schoot hij in 1985, nadat hij in de Gaykrant een oproep had geplaatst voor modellen. "Het was een jongen met mooi geblondeerd haar. Hij zal nu wel ergens in de vijftig zijn. Die stond voor me model en wilde ook wel helemaal naakt."

In 1990 fotografeerde hij voor het eerst een sporter: "Een groep Russische marathonschaatsers verbleef in Groningen om wat extra bij te verdienen. Ik vroeg of ik ze mocht fotograferen. Met die namen en mijn eigen creativiteit wist ik met die foto’s de aandacht van de lokale pers te krijgen. Ik durfde ze toen nog niet te vragen om helemaal naakt te gaan. Ik was bang dat ze me een viezerik zouden vinden. Achteraf had het misschien wel gekund; ik was mijn eigen grootste hindernis."

Antonie Kamerling - Ewoud Broeksma
Antonie Kamerling - © Ewoud Broeksma
Apollo Hyacinthus Ovidius - © Ewoud Broeksma
Apollo Hyacinthus Ovidius - © Ewoud Broeksma
Tandemteam door Ewoud Broeksma
Tandemteam - © Ewoud Broeksma

"Ik heb eigenlijk geen speciale fascinatie voor sporters. Dat ik vooral atleten fotografeer is toeval. En ze hebben natuurlijk heel mooie lijven. Toen ik mijn fotocolumn begon, ging het ineens snel. Toen kreeg ik grote namen voor de lens: Marianne Timmer, Epke Zonderland, Ranomi Kromowidjojo en jongens van FC Groningen. Mijn naam en stijl werden steeds bekender. Mijn foto’s kunnen worden getypeerd door een beetje humor en wat nadenkwerk. Je moet altijd net iets langer kijken. Het naaktaspect is vooral omdat ik het gewoon mooier vind. Maar het is ook tijdloos. Zo heb je bijvoorbeeld niet te maken met reclame op kleding."

"Omdat ik met bekendere sporters werk, heb ik moeten beloven dat ik hun foto's niet in een erotische context plaats. Van een erotisch label kom je niet meer af. Daarom was het voor Sjinkie Knegt bijvoorbeeld geen probleem om naakt te poseren. Zelf Prins Albert van Monaco heeft een keer voor mijn lens gestaan: 'I think I’ll keep my clothes on', zei hij."

Dressed - undressed - © Ewoud Broeksma
Dressed - undressed - © Ewoud Broeksma
Johan Kenkhuis - © Ewoud Broeksma
Johan Kenkhuis - © Ewoud Broeksma
Dressed Undressed - © Ewoud Broeksma
Dressed Undressed - © Ewoud Broeksma

"Het idee van Dubbelaars komt eigenlijk van een slecht uitgevoerd boekje dat ik ooit zag. Het was een serie met titels als Naked in LA en Naked in Las Vegas, iedere stad één. Ik dacht: dat kan ik met wat meer verbeeldingskracht. In Dubbelaars II onderscheid ik me bovendien doordat ik een aantal beroepen uitbeeld. Er staan nu 53 verschillende mannen in, en is 112 pagina’s dik."

Een oneffenheid op iemands huid wil Broeksma nog wel eens wegwerken, maar verder worden zijn foto’s nooit bewerkt. "Ik werk met vier keer puur: geen kleding, geen reclame, geen doping en geen photoshop. Iedereen denkt dat het nog een foto is, als je de structuur ervan verandert. Kleur en licht mag je wat mij betreft aanpassen, maar zodra je een lantaarnpaal wegpoetst, dan kun je gewoon niet fotograferen. Dan kun je beter gaan verven."

Dressed Undressed - © Ewoud Broeksma
Dressed Undressed - © Ewoud Broeksma
© Ewoud Broeksma
© Ewoud Broeksma

"Als deze editie ook weer zo goed loopt, kom er vast nog wel een Dubbelaars III. Ik heb nog wel een aantal mensen op mijn lijstje staan die ik graag een keer fotografeer. Tom Dumoulin, bijvoorbeeld. Die heeft zo’n goede kop. Die zou ik graag zien met alleen een tijdrithelm op."

© Ewoud Broeksma
© Ewoud Broeksma
© Ewoud Broeksma
© Ewoud Broeksma
© Ewoud Broeksma
© Ewoud Broeksma
Dressed Undressed - © Ewoud Broeksma
Dressed Undressed - © Ewoud Broeksma

Meer informatie over het werk van Ewoud Broeksma en het boek Dubbelaars II vind je op zijn www.ewoudbroeksma.com.

In 'Uit de kunst' zetten we bijzondere kunstenaars in de spotlight. Ben jij een getalenteerd fotograaf, beeldhouwer, tekenaar, schilder of bijvoorbeeld breier? Laat het ons weten via redactie@winq.nl.

Magazine 118
De nieuwste editie van Winq is uit!
Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 118

De nieuwste editie van Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau