De gouverneur van Istanbul had de Pride vorige week verboden, officieel vanwege veiligheidsmaatregelen. De organsatie gaf meteen al aan dat ze wél de straat op zouden gaan. Activisten werd gevraagd zich zondag in kleine groepen te verzamelen. Toen daar gehoor aan werd gegeven, greep de politie in. Ook het verspreiden van een persbericht werd niet toegestaan door de autoriteiten. Om dit probleem te omzeilen werden op verschillende plekken in de stad het persbericht voorgelezen.

'Deze ontwikkelingen in Istanbul zijn wederom een donkere bladzijde in de geschiedenis van Turkije', zegt Brian Sheehan van LHBT-belangenorganisatie ILGA-Europe. 'De afgelopen tijd zijn verschillende pride-evenementen in Turkije verboden. Dat zijn onderdrukkingsmethoden van de Turkse overheid en het betekent dat fundamentele vrijheden niet langer vanzelfspreken zijn in dat land.'

Nederlandse delegatie
In Istanbul was ook een groep uit Amsterdam aanwezig, met onder anderen wethouder Kukenheim van Diversiteit.

Homomonument
Ook in Nederland zelf was er steun voor de activisten in Istanbul. Op het Homomonument in Amsterdam werd een solidariteitsbijeenkomst gehouden. Deelnemers droegen gasmaskers in regenboogkleuren, een verwijzing naar de inzet van traangas door de Turkse politie. 

 Coverbeeld: Facebook Istanbul Pride Week 2016