Seks: Op avontuur in de bosjes

“Alles mag, als buitenstaanders er maar niet van kunnen meegenieten”

03 juli 2016, Martijn Kamphorst, 4 minuten

Lang voordat de eerste gaybar zijn deuren opende, ontmoetten mannen op zoek naar seks met andere mannen elkaar al op ‘de baan’. Nog altijd kent Nederland een ruim aanbod aan zogeheten homo-ontmoetingsplekken (ook wel HOP’s). Maar hoe bereid je je voor op zo’n wipje tussen de wilgen en waar moet je precies voor oppassen?

"Toen homoseksualiteit nog volstrekt taboe was, waren homo-ontmoetingsplekken zo’n beetje de enige uitlaatklep", vertelt Anthony van Stichting Platform Keelbos, het enige echte kennis- en expertisecentrum van de homo-ontmoetingsplek. "Er gebeurde natuurlijk van alles, maar er werd nog niet over gepraat. In 1911 kwam katholieke minister van justitie E.R.H. Regout met artikel 248-bis. Daarmee werd seks tussen een meerderjarige en minderjarige (destijds 21-min) van hetzelfde geslacht verboden en was de jacht op homo’s ineens geopend."

Extra nadeel voor de mannen die er avontuurtjes op deze plekken op nahielden, was dat ze enorm chantabel waren. "Ze konden zichzelf immers niet verdedigen als hen iets overkwam, want daarmee zouden ze hun identiteit prijsgeven." Sinds de seksuele revolutie in de jaren zestig is het tij volgens Anthony gelukkig een beetje gekeerd. "Maar hoewel de HOP’s tegenwoordig meer gedoogd worden, dreigen steeds meer plekken de laatste tijd hun bestaansrecht te verliezen."

(tekst loopt door onder blok)

Lees ook

Poets nóóit je tanden voor het pijpen + 8 andere blowjobtips

Een handige gids voor een betere blowjob

Uit onze archieven:

“Een van de jongens had seks met de taxichauffeur die hem naar school bracht”

Uit onze archieven:

Op jacht bij homo-ontmoetingsplaats de Nieuwe Meer

Uit onze archieven:

Payboys: de verborgen wereld van jongensprostitutie

Kun je uitleggen waarom dat erg is? We hebben toch genoeg andere mogelijkheden om elkaar anoniem en in het openbaar te ontmoeten? Datingapps, bars, roze sportclubs, feestjes…
"Wij verdedigen met ons platform de instandhouding van die plekken, omdat we ervan overtuigd zijn dat ze nog altijd een belangrijk deel uitmaken van de culturele homoseksuele levensgewoonten. Veel bezoekers willen gewoon eens contact met gelijkgezinden hebben buiten de reguliere, commerciële gelegenheden om. Daarbij verliest de GGD door de sluiting van deze plekken een mooi platform om veilige seks te promoten. Zij bezoeken de drukbezochte HOP’s regelmatig om voorlichtingswerk te verrichten. Bovendien, als je één plek sluit, ontstaat er vanzelf ergens een nieuwe."

“Mannen komen zeker niet alleen ’s nachts, ook rond lunchtijd is het erg druk”

En hoe moeten we ons dat precies voorstellen? Hoe ontstaat een homo-ontmoetingsplek?
"Dat durf ik je ook niet precies te vertellen. Het is niet planologisch geregeld en dat hoeft ook niet. Bij een locatie vlak bij een naaktstrand kan ik me er wel een voorstelling van maken. Mannen die niet in de buurt van gillende kinderen willen recreëren, trekken op een gegeven moment een stukje uit de richting en voor je het weet liggen er dan meerdere mannen gezellig bij elkaar op een stukje strand. Dat zou het begin kunnen zijn van een HOP. Er zijn in ieder geval bepaalde omgevingsfactoren die van invloed zijn."

Vertel, aan welke eisen moet een geschikte homo-ontmoetingsplek voldoen?
"De plek moet in ieder geval goed bereikbaar zijn met de auto en niet te veel in the middle of nowhere liggen. Verder moet de locatie natuurlijk genoeg beschutte plekjes bieden. Een bos met veel lage struiken leent zich bijvoorbeeld erg goed voor een HOP."

Wanneer is het spitsuur op de homo-ontmoetingsplek? In het holst van de nacht?
"Dat varieert, maar zeker niet alleen ’s nachts. Rond lunchtijd is het op sommige plekken erg druk. De drukbezochte plekken zijn meestal het veiligst. Daar vindt minder diefstal plaats. Omdat er overal mannen rondlopen is er een enorme sociale veiligheid."

Bestaat er eigenlijk een lijst van homo-ontmoetingsplekken?
"Ja zeker. Op ons forum vind je verschillende lijsten afkomstig van diverse bronnen."

Draait het op de HOP eigenlijk vooral om seks? Of komen mannen er ook voor een gezellige babbel?
"Het gaat zeker ook om het sociale aspect. Dat geloven mensen vaak niet. Er zijn mannen die de plekken inderdaad alleen voor seks bezoeken, maar ook mannen die er komen om gewoon een praatje te maken."

”Sommige mannen komen om gewoon een praatje te maken”

En gaat het dan vooral om mannen die thuis een vrouw op de bank hebben zitten?
"Dat is een vooroordeel. Er komen allerlei soorten mannen. Maar ja, er zijn wel degelijk mannen aanwezig die een dubbelleven leiden. Dat is een erg kwetsbare groep. Voor hen is het extra lastig dat sommige plekken door Rijkswaterstaat, recreatieschappen en de gemeente gesloten worden – vaak om moralistische redenen. Deze mannen kunnen zich niet verdedigen, want daarmee treden ze in de openbaarheid. Daarnaast zijn ze erg chantabel."

Zetten de gemeente en politie zich eigenlijk goed in voor de veiligheid van bezoekers?
"De politie heeft een richtlijn opgesteld voor agenten, zodat zij ervan op de hoogte raken dat seks in het publieke domein, mits niet zichtbaar vanaf de openbare weg, niet strafbaar is. In die richtlijnen wordt agenten geadviseerd geen activiteiten te verstoren die geen feitelijke overlast veroorzaken. Veel agenten maken nog de fout het te veroordelen, maar ze horen HOP-bezoekers te beschermen, niet weg te jagen."

Hoe bereid je je voor op een bezoek aan een HOP? Wat neem je mee?
"Condooms en glijmiddel, in ieder geval. En misschien een kleedje, er zijn er die dat doen. Maar er zijn er ook genoeg die het laten en het gewoon op z’n hondjes in het gras doen. Ieder zijn ding."

Op www.mantotman.nl vind je meer informatie over cruisen in de buitenlucht.

8 tips voor een fijne buitenwip 

  1. Neem condooms, glijmiddel en tissues mee, maar laat de verpakkingen niet rondslingeren. De poep van je hond ruim je immers ook netjes op (toch?). Bonustip: neem hiervoor een boterhamzakje mee.
  2. Blijf zoveel mogelijk uit het zicht van andere mensen als je seks hebt. Zij hoeven niet per se mee te genieten van jouw avontuurtjes.
  3. Voorkom dat andere mensen je kunnen zien. Cruisen in de buitenlucht is niet verboden, maar als anderen er last van hebben, kan het je een fikse boete opleveren.
  4. Check voor je je huis verlaat even hoe brandnetels en berenklauw er ook weer uitzien, je wilt immers niet nog dagen ‘nagenieten’ van je bezoekje aan de baan.
  5. Laat je waardevolle eigendommen het liefst thuis. Wat moet je immers met dat peperdure horloge tussen de hertjes?
  6. Mocht iemand problemen zoeken, roep dan vooral. Dikke kans dat er drie eikenbomen verder ook iemand van de natuur aan het genieten is.
  7. Let bij gedoe ook even op de uiterlijke kenmerken van de dader, zodat je gericht aangifte kunt doen. 
  8. Wil je het liefst niet herkend worden? Neem dan een zonnebrilletje en/of hoofddeksel mee van huis en trek onopvallende kleding of iets met een capuchon aan.
Magazine 119
De nieuwste editie van Winq is uit!
Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 119

De nieuwste editie van Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau