De LHBT-expert zal onderzoek doen naar en rapporteren over schendingen van mensenrechten. Verder zullen overheden worden geholpen bij het opstellen van LHBT-vriendelijk beleid.

Spannend
De stemming was tot het laatste moment spannend. Gisteren vertelde de Nederlandse activist Alexander Hammelburg aan Linda Nieuws dat het nog niet zeker was of de expert ingesteld zou worden. 'Van de 47 landen die donderdag of vrijdag de stemming bepalen zijn er momenteel 23 voor, 17 tegen en 7 landen twijfelen. Als al die twijfelaars tegenstemmen, zijn we weg.' Uiteindelijk bleef het bij 23 voor-stemmen en zagen 6 landen af van stemmen, waardoor de motie toch werd aangenomen.

Stelselmatig ontzegd
'Zonder zo’n vast aanspreekpunt is het lastig om geweld of discriminatie tegen LHBT’s aan te kaarten bij de VN', legt Hammelburg uit. 'Activisten moeten nu steeds een omweg zoeken om het thema op de agenda te krijgen. Terwijl er wereldwijd zo verschrikkelijk veel discriminatie en geweld is tegen LHBT’s. Voor zo’n beetje elke onderdrukte groep heeft de VN onafhankelijke experts, maar LHBT’s is een eigen VN-expert tot nu toe stelselmatig ontzegd.'

De motie om het aanspreekpunt in te stellen, is ingediend door een groep van zeven Latijns-Amerikaanse landen. Pakistan leidde het verzet tegen de LHBT-expert, maar ook Rusland en Bangladesh waren tegen. Zuid-Afrika, een land dat beter scoort als het aankomt op LHBT-rechten, onthield zich opvallend genoeg van stemmen.

Bron: Pinknews / Linda Nieuws / Coverbeeld: Flickr - CC - martin_vmorris