Elk jaar weer laten duizenden mannen die seks hebben met mannen zich vaccineren tegen hepatitis B. Het hepatitis B virus is zeer eenvoudig overdraagbaar. Je kunt het krijgen door neuken zonder condoom, pijpen, rimmen, fisten, het delen van toys of bloed-bloed contact en het is heel besmettelijk. Een condoom vermindert het risico op hepatitis B, maar beschermt niet volledig. 

Steeds meer inentingen
Gelukkig is hepatitis B een soa waartegen je jezelf kunt laten inenten, en steeds meer homomannen doen dat ook. Meer dan vierduizend in 2013 alleen al, het meest recente jaar waarover cijfers beschikbaar zijn. 

Volledig gratis
De vaccinatie is gratis voor mannen die seks hebben met mannen. Met drie prikken ben je voor de rest van je leven beschermd. Bij de eerste inenting wordt getest of je lichaam zelf hepatitis B al eens onschadelijk heeft gemaakt. Je bent dan van nature beschermd, verdere vaccinaties zijn niet nodig. Is dit niet het geval, dan krijg je na een maand de tweede prik. Na zes maanden haal je de derde en afrondende vaccinatie. Alleen als je alle drie de inentingen hebt gehad, is je bescherming compleet. Omdat mensen met hiv een verminderde weerstand kunnen hebben, slaat het vaccin bij hen iets minder vaak aan. Daarom krijgen zij steeds een dubbele dosis van het vaccin toegediend.

Levenslange gevolgen
Een infectie met hepatitis B kan aanzienlijke problemen veroorzaken. Vaak merk je niet dat je het virus hebt opgelopen. Krijg je wel last, dan uit zich dat vaak in vage griepklachten zo'n een tot zes maanden na de infectie. Bij één op de tien mensen blijft het virus jarenlang of zelfs levenslang aanwezig. In dat laatste geval heb je chronische hepatitis. Als drager kun je het virus overbrengen op anderen en je loopt het risico leverklachten te ontwikkelen: je lever raakt ontstoken, waardoor je steeds moe bent. Uiteindelijk kan dit leiden tot verschrompeling van de lever (levercirrose), waardoor de lever minder goed werkt. Op den duur kun je zelfs leverkanker krijgen en je lever kan zo ernstig beschadigd raken dat je eraan overlijdt. 

Tienduizenden vaccinaties
Allemaal problemen die simpelweg te voorkomen zijn door je te laten inenten. De campagne om homoseksuele mannen gratis te vaccineren tegen hepatitis B startte in 2002. Tienduizenden mannen die seks hebben met mannen zijn sindsdien beschermd tegen het virus, en dat is goed nieuws. Ben jij nog niet gevaccineerd, regel dan vandaag nog een afspraak voor je eerste prik.

Zo haal jij je gratis vaccinatie
De inenting tegen hepatitis B is gratis en kun je halen bij een GGD bij jou in de buurt. Je maakt eenvoudig een afspraak via Man tot Man. Ook bezoekt een aantal GGD'en regelmatig clubs, bars of sauna’s. Daar kun je ter plekke je eerste, tweede of derde en afrondende vaccinatie krijgen. Kijk voor deze 'prikacties' op mantotman.nl/oplocatie