Hoewel de Tweede Kamer vóór aparte opvang in noodsituaties stemde, heeft staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie zich daar altijd tegen verzet. Het gescheiden opvangen van LHBT-asielzoekers zou volgens de staassecretaris een verkeerd signaal afgeven. De overheid moet daders aanpakken, niet slachtoffers isoleren.

Aparte vleugels
Een woordvoerder van het COA laat aan de Volkskrant weten dat dat principe nog overeind staat: 'Discriminatie, agressie en geweld worden in de opvang niet getolereerd. Maar op sommige locaties laat de infrastructuur toe dat bewoners die behoren tot een kwetsbare groep bij elkaar kunnen verblijven. Zo zijn er locaties met een aparte vleugel voor vrouwen en komt het voor dat LHBT-bewoners in kamers naast elkaar kunnen verblijven.' Dat laatste is het geval in Amsterdam, Almere en Zeist.

Impasse doorbreken
COC-woordvoerder Philip Tijsma noemt de maatregelen 'stapjes in de goede richting'. COC Nederland heeft 32 gedocumenteerde gevallen van LHBT-vluchtelingen verzameld en riep de regering al meerdere keren op de impasse rondom LHBT-vluchtelingen te doorbreken. 'Ten opzichte van Heumensoord, waar LHBT's uit angst met een mes in bed sliepen, zijn de vleugels voor kwetsbaren een verbetering. Maar ze laten nog veel te wensen over', zegt Tijsma.

Ook Sandro Kortekaas, van belangenorganisatie LGBT Asylum Support, zegt dat de maatregelen in de praktijk onvoldoende blijken te zijn. 'Uit angst wordt nauwelijks aangifte gedaan. Door hun ervaringen hebben LHBT-vluchtelingen weinig vertrouwen in autoriteiten.' Volgens Kortekaas is extra bescherming nodig voor LHBT-asielzoekers die overwegen aangifte te doen.

Enkeltje Iran? No Way!
LGBT Asylum Support voert inmiddels ook actie om de gronden waarop wordt beoordeeld of iemand homoseksueel is aan te passen. Bij het vaststellen van iemands geaardheid wordt nu nog te vaak op stereotype gedrag beoordeeld, zegt de organisatie. In de petitie 'Enkeltje Iran? No Way!', gericht aan staatssecretaris Dijkhoff, verzoekt de organisatie hem aan de IND duidelijk te maken dat een LHBT-asielzoeker, naast foto's en documenten uit het land van herkomst die de seksuele indentiteit aantonen, andere middelen als bewijs moet kunnen aandragen. Bijvoorbeeld contacten met partners via een gay datingapp als Grindr. Niet heteroseksualiteit, maar diversiteit zou volgens hen de norm moet zijn bij de behandeling van een aanvraag.

Bron: de Volkskrant / Coverbeeld: Petitie 'Enkeltje Iran? No Way!' van LGBT Asylum Support