Met de maatregelen wil de gemeente de bewoners tegemoet komen, die eind juni dreigden naar de rechter te stappen als er geen beperkingen op het pridefeest werden gelegd. In de brief somt burgemeester Van der Laan op welke besluiten er al zijn genomen om te zorgen dat de overlast beperkt blijft. Zo is het aantal handhavers vergroot van zestien tot zestig. Ook vinden er meer schoonmaakacties plaats, die vergeleken kunnen worden met Koningsdag. De burgemeester schrijft dat het streven is om de stad 24 uur na de Botenparade weer helemaal schoon te hebben.

Aanvullende toezeggingen
Naast de extra maatregelen, komt de burgemeester bewoners extra tegemoet. Zo belooft hij dat woonboten meer in de gaten gehouden zullen worden. Gastheren en -vrouwen zullen bezoekers begeleiden en wildplassen voorkomen. Zowel de gemeente als de Gay Pride-organisatie plaatsen extra plaszuilen en toiletunits. Verder wordt de Prinsengracht voor boten gestremd tot 08.00 uur de volgende dag. Dit was in het verleden 23.59 op de dag van de parade.

De bewoners hadden onlangs al een geheime ontmoeting met de burgemeester en de organisatie van Amsterdam Gay Pride. Na EuroPride zullen zij worden uitgenodigd voor een evaluatie.

Bron: Het Parool / Coverbeeld: Flickr - CC - Os Rúpias