Alles omgooien
Het gebeurt vaak dat sporters hun schema om de zes tot acht weken schema drastisch omgooien. Dit hoeft niet per se tot betere resultaten te leiden en staat misschien zelfs vooruitgang in de weg. Het te vaak wisselen van oefeningen leidt ertoe dat het lastiger is om een oefening goed aan te leren. Dit is belangrijk omdat je met een goede uitvoering en een opbouwende trainingsbelasting (meer gewicht of meer herhalingen) je spieren beter prikkelt, waardoor je sneller spiermassa en spierkracht opbouwt.

Squats and shots
Een voorbeeld: als je niet consequent en gedurende een langere periode de squat oefent, is het lastiger om een goede uitvoering aan te leren. Daarnaast is het belangrijk om de squat frequenter gedurende een langere periode doen, zodat je langzaam de belasting kunt opvoeren in deze periode. Als je te vaak wisselt, is het lastiger om bij een oefening zoals de squat vooruitgang te boeken.

Plateau
Het veranderen van schema of oefeningen doe je alleen als je tegen een bepaald plateau aanloopt of ziet dat een bepaalde spiergroep achterloopt of onderontwikkeld is en extra aandacht nodig heeft. Hoe je een plateau doorbreekt, lees je hier. Het voordeel van wisselen van soorten oefeningen is wel dat je een spiergroep op een andere manier traint. Zorg er dus voor dat je met een fitnessschema alle koppen van de spier traint. Lukt dit niet of is dit lastig? Dan kan het wel handig zijn om eens in de zoveel tijd van schema te wisselen, zodat je het lichaam volledig symmetrisch ontwikkelt.

Nog wat belangrijke dingen om in acht te nemen als je je traininsschema wilt omgooien:

  • Om spierkracht en spiermassa te ontwikkelen, is consistentie belangrijk. Ga bewust om met de selectie van oefeningen.
  • Wissel van gewicht, aantal herhalingen of oefening(en) als je merkt dat je tegen een bepaald plateau aanloopt.
  • Verander van schema als je merkt dat je tegen een bepaald plateau aanloopt.

Het wisselen van schema kan ook een boost geven aan je motivatie, omdat je even wat anders kunt doen. Let op dat je dit niet te vaak doet en de uitdaging zoekt in het opvoeren van het gewicht en de perfectionering van de beweging.

Hoe kan je variatie aanbrengen?
Je kunt op een aantal manieren variatie aanbrengen in je schema, bijvoorbeeld door wijzigingen aan te brengen in:

  • het gewicht;
  • het aantal herhalingen;
  • de tijd waarin de spier onder spanning staat (time under tension);
  • de fitnessoefeningen.

De FIT. Methode 
Op zoek naar een stappenplan dat jou helpt met het opbouwen van spieren, slanker worden en ervoor zorgt dat je dat droomlichaam bereikt? 

De FIT. Methode leert je niet alleen alles over fitness, voeding en rust, maar voorziet je van een exact stappenplan, zodat jij precies weet wat je moet gaan doen om jouw droomlichaam te bereiken! 

Het boek is niet alleen voor beginners, maar ook voor gevorderden en zelfs pro’s! Waar wacht je dus nog op? Tijd om aan de slag te gaan!

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met FIT.nl.