'Homo's voeren aan de krokodillen'
Het was het Belgisch collectief Equal Rights and Justice Collective die het eerst aan de bel trok. In een open brief op de website van De Wereld Morgen stellen de actievoerders de vraag 'Hoe kan het dan dat een Europees reggaefestival als Reggae Geel een man wiens discours over holebi’s aanleunt bij dat van Syriëstrijders, zonder enige duiding op het hoofdpodium als headliner programmeert?' In de brief halen ze meerdere homofobe fragmenten van de reggae-artiest aan, waaronder een recente Youtube-video waarin de zanger zegt 'homo's te zullen voeren aan de krokodillen'. 'Nog los van het feit of Sizzla’s muziek inderdaad mensen aanzet tot moord (in Jamaica zelf zijn de moord-, verkrachtings- en geweldcijfers met betrekking tot holebi’s hallucinant hoog en blijven ze stijgen) blijft er de wrange vaststelling dat gezonde, rationeel denkende mensen deze man een podium geven', schrijft Equal Rights and Justice Collective.

Sponsoren
Ook The Belgian Pride, het jaarlijkse pridefestival in de Belgische hoofdstad, reageert boos op Facebook. In een bericht vragen ze zich af of een man die oproept tot het moorden van homo's wel een headliner kan zijn. Ook maken ze duidelijk welke bedrijven dit festival sponsoren, waaronder Coca-Cola en de Vlaamse Overheid. 

'Bewust op de affiche'
Reggae Geel laat in een reactie weten dat zij Sizzla 'bewust op de affiche' hebben gezet. 'Sizzla (Miguel Collins) is niet alleen één van de kwalitatief meest hoogstaande, energieke en gewilde artiesten van afgelopen jaren maar ook één van de meest controversiële, zeker op het gebied van intolerantie tegenover homoseksualiteit', zegt Reggae Geel. 'Voor de komst van Sizzla zijn we met hem de dialoog aangegaan over onze intolerantie tegenover onverdraagzaamheid en hebben we (op zijn initiatief zelfs) contractueel vastgelegd dat hij op ons festival zijn extrem(istisch)e uitlatingen achterwege zal laten.' Bij de programmering van het festival staat: 'Sizzla staat deze zomer maar op één Europees festival, het oudste en het mooiste. We zijn bijzonder trots en dankbaar dat we hem naar Geel hebben kunnen halen.'

De reactie van het festival kan op Facebook vooral op meer onbegrip rekenen. 'Voor Reggae Geel is geld blijkbaar belangrijker dan homohaat afblokken: "We hebben een contractje opgesteld dat Sizzla in Geel zijn homohaat niet mag verspreiden". Dus in Jamaica, en overal elders in de wereld, mag deze lul oproepen om homo's te verbranden en te doden, maar hij moet in Geel gewoon even doen alsof', schrijft een Facebooker.

Melkweg
In 2012 werden optredens van Sizzla in België nog geannuleerd vanwege zijn uitspraken. Ook in Nederland gebeurde dit: een optreden van Sizzla in de Melkweg werd in 2014 afgezegd na kritiek.

Update 13.00 uur: Reggae Geel cancelt toch optreden
Hoewel het festival maandag nog liet weten achter de keuze voor Sizzla te staan, meldt de Belgische krant De Morgen nu dat het optreden toch wordt afgelast. In hun eerdere berichtgeving zei Reggae Geel dat zij met belangenorganisatie çavaria hadden overlegd. Die organisatie ontkent dat nu: 'De organisatoren hebben blijkbaar een nieuwe overeenkomst met Sizzla gesloten. Çavaria was hier op geen enkele manier bij betrokken. Wij zijn net als Reggae Geel voorstanders van dialoog, maar een podium geven aan iemand die elders holebi- en transfobie zaait is voor ons een stap te ver.' Het festival weet nog niet hoe ze de aflasting van het optreden gaan opvangen.