'Onbegrijpelijk en onverantwoord'
In april deden het Aids Fonds, SOA Aids Nederland, COC Nederland, de Hiv Vereniging en Nederlandse Vereniging van hiv-behandelaren al een dringende oproep aan de minister van Volksgezondheid om dit jaar nog de pil beschikbaar te stellen. Zij liet toen weten niet vooruit te willen lopen op de registratie door de EMA. De aarzelende reactie van de minister was volgens de organisaties 'onbegrijpelijk en onverantwoord'.

'Geen tijd te verliezen'
Nu EMA de pil inderdaad heeft goedgekeurd als preventiemiddel, is het volgens de vijf belangenorganisaties zaak dat Schippers de pil per direct beschikbaar stelt. 'Het is cruciaal dat de minister nu niet langer aarzelt en geen tijd verliest in de strijd tegen hiv.Jaarlijks vinden 1.000 nieuwe hiv-infecties plaats in Nederland. Door PrEP snel toe te voegen aan het bestaande hiv-preventiepakket kan de minister een groot deel van deze infecties voorkomen.'

AmPrEP
Momenteel is PrEP in Nederland alleen beschikbaar als onderdeel van de AmPrEP-studie van de GGD Amsterdam. Hieraan doen 370 deelnemers mee, maar de vraag is volgens de belangenorganisaties vele malengroter. In de Verenigde Staten en Frankrijk is PrEP algemeen beschikbaar.