Laat je door Ellie Lust door een museum leiden
Een groot deel van het pridefestival bestaat uit exposities over de betekenis van pride of de geschiedenis van de LHBT-beweging. Zo kan je alles leren over de geschiedenis van Roze Zaterdag en pride in Nederland bij de tentoonstelling 'Gijssen flikker op!' van IHLIA in de OBA. De afdeling Bijzondere Collecties van de UvA stelt in 'Gay achter de coulissen' uniek archiefmateriaal van drie LHBT's in het theater tentoon: Lili Green, Wim Sonneveld en Albert Mol. Voor (de geschiedenis van) LHBT's in Amsterdam kan je terecht in het Amsterdam Museum. Daar moet je trouwens ook heen voor een audiotour ingesproken door Ellie Lust(!). 


Laat je tot tranen toe roeren in het theater
Ook meerdere toneelstukken behoren tot het programma van EuroPride. Homonologen is een toneelstuk over jong en verliefd zijn en wordt wegens eerder succes meerdere keren tijdens het pridefestival opgevoerd. Iets minder vrolijk, maar net zo mooi is Engelen in Amsterdam, een vrij vertaalde versie van het bekende toneelstuk Angels in America over de aids-epidemie. Ook mooi: DragOn: We're born naked, the rest is drag met Sven Ratzke en Claron McFaddon. 

Of lach je juist rot
Met een beetje geluk blijft het twee weken heerlijk weer. In dat geval kun je op de woensdagen en donderdag tijdens pride terecht op de Nieuwmarkt voor de Open Air Cinema. De spraakmakende documentaire Weg van de kerk van Robin Vogel is een van de films die daar draait. Tot slot het comedycafé aan het IJdock: daar is elke dag een speciale EuroPride comedyshow in het Engels. Of probeer Caberat Bizzaro in Club Church: 'De donkere stegen van het vaudeville, waar komedie en erotiek elkaar ontmoeten.' 

Ontdek je eigen talenten
Denk je dat je wel kan zingen, dansen of jongleren? Doe dan mee aan Amsterdam's Got Talent. Of misschien ben je wel een onontdekt tekentalent? Ontdek het tijdens de sessies mannelijk naakt tekenen. Talenten van een heel ander soort, ontdek je tijdens de cursus Fun Fingeren in de Mail & Female. Seksexperts leggen je de kneepjes van het vak uit.

Bak een taart
In de huiskamer van het verzorgingshuis Jan Bonga worden maandag 25 juli samen met bewoners taarten gebakken. Tijdens een dialoog over homoseksualiteit worden die vervolgens uitgeserveerd aan de andere bewoners. Gezellig!

Woon een roze kerkdienst bij
Ook voor verschillende religies is er plek tijdens EuroPride. Zo zijn er twee LHBT-kerkdiensten: de eerste is tijdens Roze Zaterdag in het Vondelpark en de andere op zondag 31 juli in de Oude Lutherse Kerk op het Singel in Amsterdam. Homoseksuele moslims komen deze pride ook samen om losse samenwerkingsverbanden om te zetten in een officieel netwerk. In de Uilenburger Synagoge is iedereen, joods, niet-joods, homo of hetero welkom voor de Pink Shabbat. Dan is er nog de vlaggenactie van onder anderen onze eigen columnist Wielie Elhorst: hij roept zoveel mogelijk geloofshuizen op een regenboogvlag uit te hangen. Verschillende grote godsdiensten varen trouwens ook mee op de World Religion Boat. Tot nu toe hadden zij een eigen boot, maar dit jaar gaan ze voor saamhorigheid.

Dans op de beats van Valentijn de Hingh op Trans Pride
De Q-Factory in Amsterdam-Oost is dit jaar het kloppend hart van een indrukwekkende lijst activiteiten in het kader van Trans Pride (hier vind je een overzicht). Het programma loopt uiteen van discussie-avonden voor transmannen tot poezie- en muziekopvoeringen. Op 4 augustus is er een groot feest: TransPride InClusion Party met als een van de dj's EuroPride-ambassadeur Valentijn de Hingh. 

Ga naar een van de zestig wetenschappelijke sessies over biseksualiteit
Bimannen en -vrouwen hebben soms het gevoel ondergesneeuwd te worden tijdens al de pridefestiviteiten. Maar als gaststad van de EuroPride host Amsterdam dit jaar ook het grote EuroBiCon: een congres over biseksualiteit. Dit begint met een wetenschappelijk gedeelte met maar liefst zestig verschillende sessies, maar er is ook tijd voor ontspanning. Op zondag 30 juli is iedereen welkom op het sluitingsfeest van de EuroBiCon in Mezrab op de Veemkade.

Cross door de omgeving van Amsterdam op een motor
Voor de achtste keer is er op zaterdag 31 juli een Dykes on Bikes-tour door de omgeving van Amsterdam. De motorrijdsters blijven alleen op kleine weggetjes en je kunt dus ook meerijden als je minder ervaring hebt. Verzamelen bij de Total aan het Stadionplein.

Onderga sjamanistische transformerende ervaringen
Ook dit is (helaas) alleen voor vrouwen: in het Ritueel Theater krijg je in een 'sjamanistische bedding' een voorstelling voorgeschoteld waar je inzinkt en waar je transformerende ervaringen van krijgt. Ook wij horen reuzegraag wat dit precies betekent.

Leer alles over homoseksuele dieren
Bij zo'n 1.500 diersoorten komt homoseksualiteit voor. In Artis weten ze daar natuurlijk alles van. Tijdens pride organiseren ze twee keer een bijzondere rondleiding rondom dit thema.

Foto: Facebook Gay Waterpolo Amsterdam

Neem een frisse duik
Mochten de tropische temperaturen aanhouden dan zijn er twee pride-activiteiten die voor verfrissing kunnen zorgen. Op vrijdag 5 augustus springen dappere zielen het water van de Amstel in voor de LoveSwim. De grootste fanaten kunnen er zelfs een triatlon van maken. Elders in de stad wordt ook volop aan watersport gedaan. In het Noorderparkbad nemen waterpoloërs uit verschillende Europese landen het tegen elkaar op in de Splashing Summer EuroPride Ball.


Ontspan met een heerlijke Afternoon Tea
15 dagen Pride is zeker geen kattenpis. Gelukkig serveert restaurant The Duchess tijdens EuroPride een heerlijke Rainbow Afternoon (LGB)Tea. Wordt het je even te druk met al die hysterische evenementen, dan is dit de perfecte locatie om te ontspannen. Je wordt heerlijk in de watten gelegd met een breed palet aan prachtige theesmaken, hartige hapjes, verrukkelijke regenboogzoetigheden en, uiteraard, een prachtige roze cocktail. Geloof ons, dit verdien je.

Zelf het programma ontdekken? Alle pride-activiteiten zijn terug te vinden op gay.nl/guide.

Coverbeeld: InSapphoWeTrust - Flickr