And sometimes when we touch, The honesty's too much, And I have to close my eyes and hide (Dan Hill)

1980. Ik ontdek dat ik verliefd ben op een meisje. Ik vertel het bijna direct mijn ouders, die bepaald niet zo blij zijn al ik. Ik vecht voor hun acceptatie. Het duurt lang, maar uiteindelijk groeit de afwijzing via tolerantie naar echte aanvaarding.

And we can build this dream together, Standing strong forever, Nothing's gonna stop us now (Starship)

1987. Mijn eerste nieuwe baan na mijn coming-out. Hoe pak ik het aan: vertel ik direct dat ik lesbisch ben? Of kijk ik eerst de kat uit de boom en wacht ik met vertellen tot ze me een beetje kennen en aardig vinden? Het blijkt voor mij een theoretisch probleem te zijn. Ik kan niet anders dan het vertellen, als al op m’n eerste werkdag zich een logisch moment voordoet. Ik voel tóch opluchting als iedereen relaxt reageert.

Now I know how to get down on the floor, Experience the moves you can't ignore, This is taking me now, It's taking me higher, higher, higher off the ground (Taio Cruz)

2010. Bij UWV richt ik, samen met collega's, een roze netwerk op. Als ik met mijn vrouw in het personeelsblad sta krijg ik veel positieve reacties van collega's. En óók reacties als 'dat je dat durft in jouw positie'. Dat wakkert mijn activisme aan: samen met Workplace Pride vechten we voor een LHBT-vriendelijke werkvloer. Op de WPP-boot vaar ik voor het eerst mee in de Canal Pride.  

You may say I'm a dreamer, But I'm not the only one, I hope someday you'll join us, And the world will be as one (John Lennon)

2016. Ik ben voorzitter van COC Nederland. Er is veel bereikt de afgelopen jaren. Nog ‘slechts’ 7 procent van de Nederlanders is écht negatief over homo- en biseksualiteit. We kunnen trouwen en kinderen adopteren. Transgenderpersonen kunnen hun geslachtsregistratie eenvoudig laten wijzigen.

Maar de noodzaak blijft om als minderheidsgroep je vrijheid te bewaken, te bevechten, voor je belangen op te komen. Alleen steeds in nieuwe gedaanten. Een gemiddeld coming-outproces duurt nog altijd ruim 3 jaar, een ‘homozoen’ vinden veel mensen aanstootgevend en ruim de helft van de LHBT's past z'n gedrag aan om op straat niet lastig gevallen te worden. 

Deze weken is het Europride in Amsterdam. Ik krijg vast weer de vraag "Is dat nou nog nodig?". Met meer overtuiging dan ooit antwoord ik: ja! Pride is nodig om zonder overmoed en met overtuiging te laten zien dat we een gemeenschap vormen, dat we samen feest kunnen vieren, maar ook dat we sterk zijn, en strijdbaar. Precies daarvoor is Pride bedoeld.'

Tanja Ineke (1961) is voorzitter van COC Nederland.

Coverbeeld: =Magazine - Ibrahim Farah