Boot 0: Stichting Amsterdam Gay Pride
Ze organiseren het hele feestje en als hosts varen ze natuurlijk helemaal vooraan: stichting Amsterdam Gay Pride. Het spits wordt afgebeten door de ambassadeurs van EuroPride 2016: Sipke Jan Bousema, Diva Mayday, Valentijn de Hingh, Margriet van der Linden (zij was de hele EuroPride M.I.A. dus reken er niet te veel op) en Eurovisie-winnares Conchita Wurst.

Boot 2: De Marokkaanse Boot
Geen boodschap in de Canal Parade? De derde boot in de parade is al meteen enorm maatschappelijk relevant: de Marokkaanse Boot. Het is de tweede keer dat deze boot meevaart. Dit jaar is de boot versierd met (delen van) een traditionele Marokkaanse bruiloftstent. Lees ook dit indrukwekkende interview dat opvarende Nassiri Belaraj had met het NRC over het belang van de Marokkaanse Boot.

Aartsbisschop Tutu en zijn dochter MphoBoot 3: Bar De Regenboog
Ze zal aanvragen genoeg hebben gehad, maar Rotterdamse gaybar De Regenboog gaat ervandoor met Homomoeder Karin Bloemen. Ze zal een speciale jurk dragen waar een lift in verwerkt wordt (pas op je hoofd bij de bruggen, Karin!) dus dat wordt ongetwijfeld een feest. 

Boot 4: World Religion Boat
Voorgaande Canal Parades hadden verschillende religies hun eigen bootje. Dit jaar geven ze het goede voorbeeld (tijdens Pride kan alles) en slaan ze de handen ineen. Religieuze leiders uit heel Europa en leden van alle grote wereldreligies varen mee op dit heilige bootje. Bijzondere gasten: Mpho Tutu, dochter van aartsbisschop Tutu, en haar Nederlandse vrouw.

Boot 8: Poz&Proud
Deze organisatie voor homomannen met hiv vraagt dit jaar aandacht voor PrEP, het hiv-preventiemiddel dat nog steeds niet in Nederland beschikbaar is (hoewel het is goedgekeurd door het Europese Geneesmiddelenbureau). Omdat PrEP juist bedoeld is voor hiv-negatieve mensen is het motto van deze boot: Poz en neg samen voor PrEP.

Boot 13: Roze in Blauw
Zij zorgen er ieder jaar mede voor dat dit reusachtige evenement veilig verloopt en ze vormen een aanspreekpunt voor iedereen die slachtoffer is van LHBT-gerelateerd geweld. Dit jaar heeft Roze in Blauw agenten van andere LHBT-politienetwerken in Europa uitgenodigd. Zwaai ook even enthousiast (doch gedisciplineerd) naar Ellie Lust die op deze boot staat te stralen.

Boot 17: Upstream Amsterdam
Upstream Amsterdam is de LHBT-zwemvereniging van de hoofdstad en staat al jaren (dit is hun 17e keer!) bekend om de boot met de leuke choreografie (en mannen in speedo's). Bijzonder ook is dat dit jaar een vluchteling uit Syrië meevaart. Hij is weliswaar hetero, maar heeft bij Upstream een warm bad gevonden en staat dan ook vol trots op deze boot mee te dansen.

Boot 18: Europese Commissie
Het is EuroPride dus kunnen de hoogste organen van de EU niet ontbreken. Op boot 19 staan vertegenwoordigers van het Europees Parlement, de Raad van Europa en nationale overheden. De Commissie zelf wordt vertegenwoordigd door Commissaris Jourová (Gendergelijkheid). Zij wil 'burgers aanmoedigen om voor elkaar op te komen, ongeacht de onderlinge verschillen'. You go, girl!

Boot 22: Bodytalk Utrecht
Dit jaar vaart alleen café Bodytalk uit Utrecht mee in de Parade, tot ontsteltenis van overbuurman Café Kalff. Maar de Bodytalkboot maakt het meer dan goed, want als we hun Facebookpagina mogen geloven, doen de opvarenden van deze boot een choreografie op trampolines. TRAMPOLINES!

Boot 25: Post NL
Sponsor Post NL heeft als motto 'niet liken, maar likken'. Het lijkt ons een uphill battle om de competitie aan te moeten gaan met sociale media, dus we gunnen ze dit plekje in de parade. Bovendien hebben ze heel leuke roze brievenbussen verspreid door de stad neergezet (maar moeten we die nou wel of niet op Instagram zetten?).

Boot 27: Trans United
Trans United vaart voor het eerst mee met transgenders met een biculturele achtergrond. Deelnemers op deze boot hebben roots in landen als Suriname, Jamaica, Brazilië, Koeweit, Caribisch Nederland, Amerika en Duitsland. Ze staan niet alleen: ook bondgenoten en vrienden varen gezellig mee. Kijk uit naar BeyonG, Ana Paula en Jackson, bevlogen voorvechters van de emancipatie en empowerment van transgenders.

Boot 30: Stichting Lellebel
De dragsshowbar op de Utrechtsestraat was er al bij de allereerste editie bij en kan dus ook dit jaar niet ontbreken. De boot is dit jaar een ode aan de Franse koningin Marie-Antoinette: het is te hopen dat het met de opvarenden beter afloopt.

Boot 35: Expreszo
Hoewel de meeste opvarenden op deze boot te jong zijn om het spelletje Tetris zelf te hebben meegemaakt, is de boot van LHBT-jongerenorganisatie Expreszo wel op dit jaren 80-spelletje gebaseerd. 'We willen er zijn voor iedereen die onder het kopje LHBTI+ valt. Wij vinden dat er veel te halen valt uit diversiteit en dat we sterker staan als iedereen zichzelf kan zijn binnen de community', laat voorzitter Rein Anspach Gay.nl weten. Op de boot wordt letterlijk gebouwd: built on diversity.

Boot 42: Kamaliya Zahoor
Op deze boot staat de Oekraïense Lady Gaga: Kamaliya Zahoor! Wat we met het referendum niet konden doen, doet zij eigenhandig met deze boot: een brug slaan tussen Oost en West. En ze is not just a pretty face, ook in Kiev liep ze mee in de Pride: 'We werden omringd door een cordon van bewapende politiemannen. Ondank alle agenten was het een fantastische ervaring. Ik ben echt blij dat ik op deze manier een steentje kon bijdragen aan de zichtbaarheid van de LHBT-community in mijn eigen land.’

Boot 46: Roze Gebaar
Deze mensen doen geweldig werk: niet alleen tijdens de Botenparade maar bij heel veel EuroPride-evenementen zorgen zij ervoor dat de Pride toegankelijk is voor LHBT's met een auditieve beperking. Gebarentolken op deze boot vertalen live fragmenten uit 'Freedom' van Aretha Franklin en het publiek aan de kant wordt uitgenodigd de gebaren mee te doen.

Boot 49: Mister B
De boot waar niet-Pride-bezoekers misschien wel het meest over praten: de leerboot. Hoewel er aan boord veel meer fesitjes vertegenwoordigd zijn, zoals latex, sportswear, lak en pups. Zwaai naar Mister Leer Tsjechië, Mister Leer Europa (2014 én 2015), Mister Bear Gran Canaria, Mister Leer Amsterdam, Mister Bear Nederland, Mister Leer België en Mister Rubber Italië. Resident-dj van de boot, William Sizen Bell, draait 's avond ook een set op ons feest op het Rembrandtplein.

Boot 55: Ministerie van Defensie
Na de aanschaf van de Joint Strike Fighter hadden we verwacht dat dit ministerie wel eventjes door hun budget heen zou zijn, maar niks is minder waar. Door middel van een mal en een schuimmachine blaast deze boot kleine JSF'jes het luchtruim in. Dit moet je zien om het te geloven.

Boot 60: Pride and Sports Amsterdam
Een van de pijlers van deze EuroPride is sport. Zo was er tijdens Roze Zaterdag een speciale sportdag en staat boot 61 dus in het teken van LHBT-sportverenigingen. De Botenparade is precies een dag na de openingsceremonie van de Spelen in Rio, dus vindt er na elke brug een mini-openingsceremonie plaats met fakkels en een 'Olympische' vlam.

Boot 61: Loud Rotterdam
De boot van Loud Rotterdam is de 'Lezboot'. Deze dames varen mee in de parade onder het motto 'de pot op met vooroordelen' en steken zo de draak met zichzelf. Elk vooroordeel komt langs: kort haar, tuinbroeken en poezen. Maar als deze boot het einde haalt, zijn die stereotypes hopelijk eindelijk onderuitgehaald.

Boot 69: GVB
De GVB rijdt al de hele EuroPride met een speciale pride-tram door de straten van Amsterdam. Nu gaat het gemeentelijk vervoerbedrijf ook het water op. Thema van de boot: Tram-sexual.

Boot 73: Roze Zaterdag 2017
Volgend jaar niet aan één, maar twee steden de eer om Roze Zaterdag te organiseren. 's-Hertogenbosch en Oss nemen het stokje over van Amsterdam, maar niet voordat ze eerst een rondje door de grachten hebben gevaren. Roze Zaterdag 2017 heeft een levende mascotte, Lady Strangée (streepje op de eerste e), en zij is het levend boegbeeld van deze boot.

Boot 79: WorldPride Madrid 2017
Chapeau als je het tot het bittere eind hebt volgehouden. De laatste boot is die van WorldPride, dat is net zo iets als EuroPride, maar dan op wereldschaal. Dit evenement wordt volgend jaar in Madrid georganiseerd. Verwacht aan boord van deze boot een fiësta en Barei, de gezellige Spaanse inzending op Eurovisie dit jaar.

De Canal Parade begint om 14.00 uur. Het wordt héél druk, dus kom al vroeg je plekje aan de gracht bezet houden. 

Trouwe Canal Parade-bezoekers let op: de route is dit jaar iets anders dan voorheen. Na de Prinsengracht en een kort stukje over de Amstel, varen de bootjes niet over de Oudeschans maar over de Nieuwe Herengracht richting het Scheepvaartmuseum.

Happy Pride!

Coverbeeld: Arno Ouwejan