Vorig jaar had ik de eer om op het Rembrandtplein, samen met Tokke, getuige te mogen zijn van het grote feest tijdens de vooravond van de Canal Parade. Wat een fantastisch spektakel. Dit jaar zit ik tijdens dit geweldige evenement in een volgepakte auto met Es, Em, echtgenoot, vriendje van Es, een kalf van een hond en tassen vol vakantiebagage op de Franse snelweg op weg naar een Bretonse camping. Ook leuk …

Maar toch zit ik een beetje met gemengde gevoelens in die auto, want dit jaar vind ik de Gay Pride extra belangrijk. Met alle drama’s om ons heen en Orlando nog vers in het geheugen is het zo hard nodig om te laten zien dat we in staat zijn om met elkaar, als gemeenschap, een feest te vieren. Een vrolijk feest, dat diversiteit omarmt en kleur promoot. Een feest dat zo veel meer betekenis heeft dan het aan de oppervlakte doet vermoeden. Het is een vreedzaam protest tegen al die negatieve agressieve shit die wereldwijd over ons uit wordt gestort. En je kunt er ook nog over de top uitgedost, heerlijk veel gin-tonics drinken, dus wat wil een mens nog meer?

Vandaar dat ik iedereen graag een fantastisch Gay Pride weekend wil wensen. Alle verliefde stelletjes, die in hun kleine dorpjes niet hand in hand kunnen lopen: zoen er maar lekker op los daar in Amsterdam. 

Alle lieverds die nog in de kast zitten en stiekem komen kijken: ik wens jullie de moed en de kracht om je tenminste deze dag vrij te voelen om te laten zien wie je bent. Hopelijk bevalt dat zo goed dat je ook de rest van je leven die kast vaarwel kunt zeggen. 

Alle giebelende vriendinnenclubjes van de tennisvereniging uit Zoetermeer of de aquajogging uit Heerenveen met roze boa’s om: ik hoop dat jullie Geer en Goor in levenden lijve te zien krijgen. 

Alle mensen die met hart en ziel in de organisatie zitten van alle evenementen: bedankt en hopelijk hebben jullie zelf tijd om er ook van te genieten. 

Alle nietsvermoedende toeristen op weg naar het Rijksmuseum: feest maar lekker mee, de Nachtwacht hangt er morgen ook nog. 

Alle mooie jongens met blote torso’s op de boten: show them what you’ve got guys! 

'Alle boze bewoners van de binnenstad die overlast vrezen: boek dit weekend een heerlijk rustig huisje op de Veluwe'

Alle imams en moslims die openlijk meevaren op de grachten: dankjewel voor jullie statement. 

Alle Amsterdamse politiemensen die dienst hebben: hopelijk bestaat jullie werk vandaag vooral uit het wijzen van de weg en het genieten van jullie geweldige stad. 

Alle straatventers met lekkere hapjes en drankjes: een goede opbrengst. 

Alle boze bewoners van de binnenstad die overlast vrezen: boek dit weekend een heerlijk rustig huisje op de Veluwe. 

Alle mensen die een tompoes- of rookworst-T-shirt van de Hema dragen: you’re absolutely, fabulously dressed for the occasion, sweetie darlings. 

Alle artiesten, groot en klein, die gaan optreden: toitoitoi. 

Alle weergoden: geef de zonnegod een hoofdrol deze dag. 

Alle lokale ouders die met hun kinderen in een bakfiets door het feestgedruis hun weg moeten banen naar de zwemles: grijp je kans en leg je kleintjes uit wat homoseksualiteit nog meer betekent dan dit grote festijn. 

Alle mensen met ernstige bezwaren: blijf lekker thuis. 

Alle dragqueens in vol ornaat: jullie kleuren dit feestje nóg mooier. 

Alle bootjes op de grachten: blijf fier drijven. 

Alle lieve mensen die komen om te genieten: heb een superdag!

Ben trots, ben lief voor elkaar en maak er een prachtige Gay Pride van samen.

Salut vanuit Frankrijk!