Ja, een relatie, samenzijn met je geliefde is erg mooi. Na ruim vijf jaar vrijgezel te zijn geweest, genoot ik weer met volle teugen van alles wat een relatie zo mooi maakt: samen de dag beginnen met een heerlijk ontbijt, met je hoofd in zijn schoot liggen op een open veld met de zon op je gezicht, hand in hand lopend een ijsje eten, midden in de nacht lekker tegen elkaar aankruipen of gewoon stiekem naar hem kijken, terwijl hij met zijn dagelijkse besognes bezig is. Ik ben een onverbeterlijke romanticus, vrees ik, en ondanks alles blijf ik geloven dat het ook voor mij mogelijk is. Het is soms lastig een gevoel van ironie te onderdrukken: dagelijks spring ik op de bres om de liefde tussen mensen mogelijk te maken, maar zelf vind ik 'm niet…

‘Het verlangen naar een relatie zit mij ook in de genen. Dat hoge doel is ons stevig ingeprent’

Ik wil nu mijn leven als vrijgezel niet waarderen als ‘in between boyfriends’. Het roept verzet in me op. Alsof je als single alleen maar in de wachtkamer zit, een soort periode in je leven die eigenlijk niet meetelt. Ik leef nu en met wie ik nu ben en met wat ik nu heb, wil ik gelukkig zijn, of tenminste zo gelukkig mogelijk. Het is goed zo. 

Misschien zou het helpen als we die monomane focus eens van die ‘tweerelatie’ zouden halen. De strijd voor de openstelling van het huwelijk was een goede wat mij betreft, maar tegelijkertijd heeft het bevestigd dat liefde tussen mensen het beste te organiseren valt met z’n tweeën. Om me heen zie ik dat dat niet waar is. Er is veel meer dan alleen zwart of wit. Hoe dan ook zijn er in ons land inmiddels bijna meer singles dan mensen in een relatie.

Anyway... ‘happy single’? Ik weet het eerlijk niet. Het verlangen naar een relatie zit mij ook in de genen. Dat hoge doel is ons stevig ingeprent. Ik blijf stiekem toch hopen. Ik kan het niet helpen. Nog maar kort geleden mocht ik de kracht van de liefde weer ervaren, toen ik een zegen uitsprak over de relatie van Lucien (een van de directeuren van Amsterdam Pride) en zijn geliefde Victor.  Hartverwarmend. Toch wil ik ook mijn ogen openhouden voor alle verbinding met mensen en liefde die anderszins passeert. Alle liefde moet winnen en alle liefde mag op een voetstuk. Het is te mooi om het niet te vieren. Ik spreek er graag een zegen over uit.

Foto: Mgr. Madhatter