Al op vrijdag werd het laatste weekend van EuroPride groots gevierd. De politie adviseerde om niet meer naar het Amstelveld te gaan en ook op andere plekken was het (gezellig) druk. Bij het Homomonument was er veel bekijks voor de European Drag Olympics. In het Concertgebouw traden LHBT-koren uit heel Europa gezamenlijk op voor een uitverkochte zaal.

Canal Parade
Zoals ieder jaar was de dag van de Canal Parade de drukste dag van de Pride. Naar schatting 560.000 mensen zagen de 80 uitgedoste boten over de Prinsengracht en de Amstel varen. Een jury, onder voorzitterschap van Cornald Maas, deelde in drie categorieën prijzen uit. De World Religion Boat won in de categorie Join Our Freedom, het thema van deze EuroPride. De prijs voor de mooiste boot ging naar Legally Gay. Stichting Ocan, die stilstond bij de aanslag in Orlando, had volgens de jury het beste statement. Ook het publiek kon stemmen: deze prijs ging naar de Kasteelboot.

Burgemeester Van der Laan en loco-burgemeester KukenheimVoor de tweede keer voer de Marokkaanse Boot meeHomomoeder Karin Bloemen op de boot van gaycafé De RegenboogDe World Religion Boat won de juryprijsPolitie-agenten uit de hele wereldDuidelijke boodschap van COC Nederland

Gay.nl Pride Party by Totally
Na de parade ging het feesten uiteraard door. Op het Rembrandtplein bezochten 40.000 mensen onze Gay.nl Pride Party by Totally. Er werd flink gefeest op de muziek van onder anderen DJ Faya, Jody Bernal, Shermanology en Sjeazy Pearl en er waren spectaculaire acts. Uiteraard was Homomoeder Karin Bloemen ook van partij.

 

Sluitingsfeest
Gisteren werd de EuroPride afgesloten, na vijftien dagen feesten, sport, debatten, films en nog veel meer. Op het Rembrandtplein traden Eurovisie-deelnemers als Kate Ryan, Barei en Conchita Wurst op. Daarna was het tijd voor de organisatie om het stokje over te dragen aan de volgende gaststad van EuroPride, Madrid. Daar wordt in juni 2017 de overtreffende trap, WorldPride, gehouden.

'Aaneenschakeling van successen'
Volgens Amsterdam Pride-directeur Lucien Spee was de hele EuroPride een 'aaneenschakeling van successen'. Hij herhaalde de woorden van burgemeester Van der Laan dat we 'ons niet laten terroriseren'. De politie liet weten dat de Canal Parade 'feestelijk en zonder incidenten' verliep. Er zijn elf LHBT-gerelateerde incidenten geweest, zoals uitschelden en mishandeling. Bij acht van die zaken heeft de politie aanhoudingen verricht. Verder zijn er eenentwintig zakkenrollers opgepakt.

Beeld: Peter Benschop