Vaak worden de foto’s gedeeld met meer dan drie vrienden. Dat blijkt uit een onderzoek naar het sexting-gedrag van Amerikanse singles van Justin Carcia, assistent-professor Gender Studies bij het Kinsey Instituut.

Voor het onderzoek werden 5805 vrijgezellen tussen de 21 en 75 ondervraagd. Sexting werd daarbij gedefinieerd als het verzenden van seksueel getinte afbeeldingen en berichten via een telefoon of ander elektronisch apparaat.

'Mannen versturen 1,5 keer vaker een sexy bericht dan vrouwen'

Het onderzoek toont aan dat vooral mensen in een vaste relatie veel sexten, dat sexting vaker voorkomt onder jongeren en dat mannen meer sexten dan vrouwen. ‘Mannen versturen 1,5 keer vaker een sexy bericht dan vrouwen’, aldus Garcia.

‘Er zijn veel bedenkingen over sextingpraktijken, maar er is maar weinig onderzoek gedaan dat probeert uit te vinden of die bedenkingen op hun plaats zijn’, vertelt Garcia. ‘Er is haast geen onderzoek gedaan waarbij sextingpraktijken worden onderzocht bij een grote groep mensen, zoals wij gedaan hebben. We hebben tevens onderzocht of er patronen zijn bij grote demografische categorieën, zoals leeftijd, gender en seksuele oriëntatie.’

'Voor sommigen heeft sexting positieve gevolgen'

‘Voor sommigen heeft sexting positieve gevolgen, zoals meer intimiteit met de partner, maar voor anderen kan het leiden tot een lager zelfbeeld of reputatieschade', aldus Garcia. 'Nu sexting steeds vaker voorkomt, zien we dat mannen en vrouwen worstelen met het het rijmen van digitale erotiek met gevolgen in de echte wereld.'