Antwerp Pride begon bijna 10 jaar terug als bescheiden evenement, ontsproten uit de breinen van een klein groepje enthousiastelingen. Geen closing festival, geen parade, puur een bundeling van een aantal mooie feestjes. Toen er eenmaal een parade bij kwam kijken, werd die in de eerste jaren op plekken nog geflankeerd door een troepje ietwat sneu ogende bermtoeristen met een klapstoeltje. 

De laatste jaren is hier echter rap verandering in gekomen. Afgelopen zaterdag trok de parade maar liefst 90.000 enthousiaste toeschouwers. Waar in Brussel door toedoen van de recente aanslagen de Pride iets bescheidener werd aangepakt afgelopen mei, was Antwerp Pride groter dan ooit. Het evenement bestond uit 60 evenementen, van tentoonstellingen tot party’s, van optredens tot filmvertoningen en er werd zelfs een extra dag aan toegevoegd.

Naast de bekende trucks, waren skelters dit jaar goed vertegenwoordigd tijdens de parade. © Tjap PintoePride Parade
In totaal namen dit jaar 52 verschillende groepen deel aan de parade, sommigen met een flinke truck, anderen te voet, en weer anderen per skelter. Onder andere Mister B, diverse politieke partijen en maatschappelijke partijen waaronder Sensoa (het Vlaamse equivalent van Soa Aids Nederland) waren vertegenwoordigd. Bonustip: neem een tasje mee voor alle gratis gadgets die worden uitgedeeld. Een uurtje parade levert je namelijk genoeg regenboogparafernalia en voorbehoedsmiddelen op om een jaar op te teren.

Tijdens de Pride Parade liep tevens een aantal LHBT-vluchtelingen mee. © Tjap PintoeLHBT-vluchtelingen
Dit jaar was er tijdens de Pride veel aandacht voor LHBT-vluchtelingen. Tijdens de openingsreceptie op het stadhuis zei radiopresentatrice Nathalie Delporte tegen de uitgenodigde delegatie vluchtelingen: ‘Ik zou eigenlijk willen dat jullie geen thema meer zijn, maar dat jullie aanwezigheid vanzelfsprekend is.’ Treffende, mooie woorden. Ook schepen Philip Heylen deed een duit in het zakje: ‘Onze mooie havenstad moet een veilige haven zijn voor vluchtelingen.’ Deze boodschap werd kracht bijgezet door LHBT-vluchtelingen de parade te laten openen. Zij liepen vol trots vooraan de parade. 

LHBT-vluchtelingen vormden tevens een belangrijk thema tijdens het kunstenfestival Antwerp Queer Arts Festival, dat zich dit jaar richtte op seksualiteit en gender in het Midden Oosten en Noord-Afrika. Kunstenaars bogen zich dit jaar over vragen als ‘Wat betekende de Arabische lente voor queers?’ en toonden hun pogingen tot antwoorden in onder andere Galerie Verbeeck-Van Dyck en de A-Tower.

Dimitri Vantomme, uitbater van café Bonaparte, deed een flinke duit in het zakje deze Pride met meerdere optredens, feesten en een kar tijdens de Parade. © Tjap PintoeBoerenjongens
Al voor de grote paradedag begon het feesten op de Antwerpse pleinen. Padam organiseerde een thé dansant op het Theaterplein, waar de stemming er, mede door het heerlijke weer, al vroeg in zat. Aan de Grote Markt haalde gaybar Bonaparte de hooibalen van zolder voor Twinkfarm, een straatfeest met een ruraal thema. Twinkfarm trok meer dan alleen jonge (boeren)jongens: het plein stond vol met Pride-vierders van elke leeftijd en diverse pluimage voor optredens van onder meer Miss Travestie België en, hoe kan het ook anders, Mister Antwerp Pride himself: Dimitri d’Anvers.

Een van de knappe Extravaganza-dansers, die tevens meeliepen in de Parade. © Image By Mira PhotographyThe Eye of Horus
De main party werd voor het tweede jaar op rij gehost door Antwerps feest Extravaganza in Café d’Anvers, in het hartje van de rosse buurt. Na ons een weg te hebben gebaand door de troepen bronstige sekstoeristen, waande we ons eenmaal binnen in een Egyptisch walhalla. In tegenstelling tot vorig jaar was het café goed voorbereid op de populariteit. Lees: er waren nu méér dan twee barmannen om de duizenden feestvierders van verkoelende drankjes te voorzien. Niet alleen dj-tweeling Doppelgang (Amsterdam) en drag-dj Jodie Harsh (UK) zorgden voor een fantastisch feest. Ook de oogverblindende entourage, met outfits door vaste Extravaganza-ontwerper Harald Ligtvoet, sexy dansers en onnavolgbare MC Manny Willie bezorden ons een aantal magische momenten. Extravaganza is zeker een retourtje Antwerpen waard.

Dana International trad op voor een knettervolle Grote Markt tijdens de Closing Party. © Tjap PintoeClosing Festival
Voor het slotfestival werd in no-time een podium uit de grond gestampt op de Grote Markt. Tienduizenden feestvierders die er nog geen genoeg van konden krijgen, trokken op zondag naar de het plein om in de brandende zon de Pride met elkaar af te sluiten. Headliners dit jaar waren Eurovisie-legendes Sandra Kim (J’Aime La Vie) en Dana International (Diva). Ook een eervolle vermelding voor zangeres Zeester, die eigenhandig bekende hitjes naar gezellige Vlaamse lyrics hertaalde. 

Plaatsvervangend burgemeester van Antwerpen Ludo Van Campenhout keek terug op ‘de meest succesvolle Antwerp Pride ooit’. Het feest was overigens - ondanks de naam - niet het einde van de Pride-festiviteiten: de organisatie maakte gretig gebruik van Maria Hemelvaart, de katholieke feestdag die toevallig dit jaar op de maandag direct na het festival viel.

Terwijl de laatste beetjes confetti weer uit de straten worden geveegd, kan de organisatie zich nu gaan buigen over de editie van volgend jaar, wanneer Antwerp Pride tien kaarsjes mag uitblazen.

Tips voor een topverblijf

  • Geen zin om te lopen? Antwerpen heeft nog geen kennis gemaakt met Uber. Als het lekker weer is, is dat geen enkel probleem. Door de stad verspreid vind je Velo’s, handige rood-witte fietsjes die je voor een luttel bedrag in periodes van een halfuur mag gebruiken. Vraag zeker even je hotel of ze een pasje voor je te leen hebben, dan fiets je voor een habbekrats van event naar event. Aan de fietspaden mag nog gewerkt worden, veelal kun je dus gewoon over de stoep/autoweg crossen.
  • Geen zin om de auto te pakken? Met de directe verbinding van NS International sta je sinds enige tijd weer binnen no-time met je snoet vooraan in de parade.
  • Nog op zoek naar een fijn hotel voor je Pride-verblijf? Menig artiest kiest voor het prachtige Radisson Blu, direct tegenover Antwerpen Centraal op het Koningin Astridplein. Het hotel is naast een ruim ontbijtbuffet van alle gemakken voorzien: snelle wifi, een uitgebreide gym en zelfs een zwembad met jacuzzi, sauna en stoombad.
  • Antwerpen staat bekend om zijn fantastische keuken. Met alle restaurants kan het daarom af en toe wat lastig kiezen zijn. Wij tippen in ieder geval restaurant Bourla op de Graanmarkt (attente bediening en prachtig terras) en Brasserie Appelmans op het Papenstraatje (gezellige zaak, met heerlijke cocktails). Beide restaurants serveren een ruim aanbod aan klassieke Vlaamse gerechten tegen nette prijzen.

Schepen van Cultuur Philip Heylen (links) met Amsterdam Gay Pride's Irene Hemelaar (rechts) tijdens de openingsreceptie © Tjap PintoeEen praatje van kleine grote Pride-baas Bart Abeel kon natuurlijk niet uitblijven. © Tjap Pintoe

Het was bloedheet tijdens de Parade. Leuk voor ons, minder leuk voor de persoon in dit gezellig pak. © Tjap Pintoe De vertegenwoordigers van Genderflux.org liepen te voet mee.Deze 'ethische sletjes' vertegenwoordigen de polyamoreuze medemens in de parade. © Tjap PintoeWat ons betreft de mooiste kar tijdens de Parade: de dames van dragrestaurant Mask'ara. © Tjap PintoeToch een wonder dat deze lekkere bodypaint op de nog lekkerdere modellen zo netjes bleef zitten. © Tjap PintoePuppy's waren dit jaar goed vertegenwoordigd tijdens de Pride Parade. © Image By Mira PhotographyEven de halsband verstellen. © Image By Mira PhotographyMister Gay Belgium Raf van Puymbroeck – inmiddels ook bekroond tot Mister Gay Europe - maakte bij ieder evenement in pak zijn opwachting. Je moet er wat voor overhebben. © Image By Mira PhotographyDe prachtige dansers van Extravaganza, met onnavolgbare MC Manny Willie als Nefertiti. © Tjap PintoeNederlandse dragqueens Lady Galore en Miss Patty Pam-Pam hadden ook nog niet genoeg na 15 dagen EuroPride. © Image By Mira PhotographyDe Antwerpse flikken liepen ook mee in de parade, in uniform met hun nieuwe campagne rond haatmisdrijven ‘Meld het!’. © Image By Mira PhotographyDeze vrouw is zot van A, wij zijn vooral zot van het heerlijke kapsel van haar rechterbuurvrouw. © Image By Mira PhotographyProost, op de volgende editie! © Image By Mira Photography

Tekst: Martijn Kamphorst en Tom Haines / Beeld: Tjap Pintoe & Image By Mira Photography