De Sovereign was in de jaren 80 het grootste cruiseschip ter wereld.Eigenlijk is een cruise net een zonnige roadtrip, maar dan op zee en zonder dat je je druk hoeft te maken over de route en waar je vanavond nu weer moet eten of slapen. Klinkt als een ontspannende vakantie, toch? Voeg daaraan toe dat alle passagiers homo zijn en precies hetzelfde willen als jij: een topvakantie met feesten, zon en de perfecte mix aan muziek. Wij gingen een week lang aan boord van de Sovereign, een schip dat in de jaren 80 het grootste cruiseschip ter wereld was. Met dit dagboek geven we jullie een kijkje in het leven van twee matrozen op een knalroze boot.

Dag 1: Inschepen in Barcelona
Na twee heerlijke dagen in Barcelona kwamen we rond het middaguur aan bij de cruise terminal. Zo’n 2.300 gays (en een handjevol vrouwen) stonden al in de rij voor de bagage drop-off en check-in. Na een vlotte incheckprocedure was het tijd om het schip eens goed te verkennen. Na een paar uur ronddwalen en de verplichte noodoefening, kwam het schip in beweging en voeren we de haven van Barcelona uit. Aan boord is het een wereld op zich: wanneer je met deze cruise meevaart, begeef je je ineens in een homonormatieve omgeving. Vanaf het moment dat het schip de haven verlaat is alles gay. Homo zijn is tijdens deze cruise de norm en daardoor kan iedere passagier zich precies zo gedragen als hij (man/vrouw/anders) zich voelt.

De Thaise Robby werd dit jaar 'Mister The Cruise'.We waren niet de enige groentjes op het schip tussen de doorgewinterde cruisers. Toch is het voor alle opvarenden even wennen om met zo veel (homo)mannen op een schip te leven. We botsten continu tegen onbekenden op en namen keer op keer de verkeerde route of lift. We hadden letterlijk geen idee waar we precies konden dineren of hoe laat het eerste feestje begon. De beste manier om wegwijs te worden en je iets meer op je gemak te doen voelen is welkomstfeestje ‘Sail Away’. Bestel een drankje, baan jezelf een weg naar het zonnedek, bekijk je omgeving op je gemakje en pap aan met je reisgenoten. Dit eerste feest gaf ons meteen een vakantiegevoel. Varen maar!

‘Je moet bijna een aparte koffer meenemen voor al je feestpakjes’

Dag 2: Mister The Cruise
Het feesten aan boord gaat eigenlijk aan één stuk door. De dj’s draaien tot zeven of acht uur ’s ochtends en zelfs dan kun je in de Discoteca op dek 8 tot ver in de middag doorfeesten. Maar vergeet niet dat je nog zeven nachten voor de boeg hebt! Kies een paar feesten die je echt niet wilt missen, zodat je nog genoeg energie hebt aan het einde van je cruise! Tip: op zeedagen krijg je de kans om even bij te slapen. Hoewel, het programma op het dek is ook zeker de moeite waard.

Op de cruise waren dit jaar 87 nationaliteiten vertegenwoordigd.In totaal zijn er 87 verschillende nationaliteiten ingescheept dit jaar. Een record: geen andere gaycruise is zo divers. Tijdens het ‘Where are you from’-feest kom je er precies achter welke landen allemaal aan boord vertegenwoordigd zijn. Op dag twee werden alle cruisepassagiers uitgenodigd om een Mister The Cruise uit te kiezen. Dragqueens Nickie Nicole en Koka presenteerden deze flamboyante show met dertien knappe mannen uit alle hoeken van de wereld. Wij hadden het geluk dat we plaats mochten nemen in de jury. En met trots presenteerden we de winnaar van dit jaar: Robby uit Thailand.

Het festisjfeest die nacht was een van onze favoriete feesten. Leer, sportkleding, rubber of latex, alles mag. Een kledingadvies: ga voor de fetisj waar jij je goed in voelt en wees niet te verlegen. Een zwarte speedo met een tuigje is normaal gesproken een beetje saai, maar voor dit feest een prima outfit. En voor iedereen die het zich afvraagt: ja, er is een darkroom op het schip. Die vind je ‘s nachts op dek 12. De perfecte plek om romantisch onder een sterrenhemel je nieuwe vrienden eens beter te leren kennen.  

Je bezoekt tijdens de cruise veel bestemmingen, maar je kunt ook kiezen voor wat ontspanning bij het zwembad aan boord.Dag 3: Málaga en discofeest
Het feest ging door tot zonsopkomst. Desalniettemin stonden we al vroeg in de startblokken om Málaga te ontdekken. Na een snel ontbijt trokken we de stad in, voor een dag in de grootste stad van Andalusië. Je kunt voor elke bestemming een georganiseerde excursie boeken, maar je kunt ook – net als wij – op eigen houtje de steden verkennen. Een goed idee als je toe bent aan wat me-time, je zit tenslotte de rest van de tijd met duizenden mannen op een schip.

Terug op de Sovereign stond ons weer een feestje te wachten, dit keer met het thema disco. Op voorhand niet onze eerste keus, maar het werd een geweldige avond. Het schip werd overspoeld met glitter, glamour, goud en een enorme scheut positieve energie. Gewapend met een gigantische pruik en gouden bril swingden we de hele nacht met al onze nieuwe, glinsterende discovrienden. Je moet trouwens bijna een aparte koffer meenemen voor al je feestpakjes. Gelukkig kun je al met een paar simpele attributen prima voor de dag komen, maar reken er maar op dat sommigen van je mede-passagiers al aan het naaien zijn geslagen toen een paar maanden terug de thema’s bekend werden gemaakt.

Het typisch Andalusische stadje Cadiz was een van de bestemmingen dit jaar.Dag 4: Dansen voor de Afrikaanse kust
We besloten het niet te laat te maken op het discofeest, zodat we optimaal konden genieten van onze volgende bestemming: Cadiz. Dit typisch Andalusische stadje ligt pittoresk op een schiereiland vol verborgen plekjes, lokale verrassingen en een scala aan tropische planten die van heinde en verre naar Europa zijn gebracht tijdens de ontdekkingstochten van Colombus.

‘Op dag 5 stond het schip ineens bol van de eleganza en extravanganza. Elke mogelijke soort drag was vertegenwoordigd’

Na lang te hebben genoten van de zon en het strand van Cadiz, was het aan boord van de Sovereign tijd voor de White Party. Gezien dit onze eerste cruise was, lag onze outfit voor de hand: matrozen. Iedereen mag het witte thema vrij interpreteren, er zijn geen regels of grenzen. Een sterk briesje zorgde ervoor dat we onze matrozenhoedjes goed moesten vasthouden, maar ondertussen werden we getrakteerd op een spectaculair uitzicht: ons schip voer die avond door de Straat van Gilbraltar. Het voelde heel bijzonder om op een schip waar je compleet jezelf kunt zijn langs Noord-Afrika te varen.

Maak kennis met onze prachtige vriendinnen Branda en Kelly.Dag 5: Drag it up
De vijfde dag begon ontspannen met een heerlijk ontbijt en een verfrissende duik in het zwembad. We waren net op tijd, want ’s middags was het dringen geblazen op het dek. Het was tijd voor de hoge-hakkenrace en het handtaswerpen. Een hilarische wedstrijd. Zorg dat je op tijd bij het zwembad bent, zodat je het spektakel goed kunt zien en heel wat foto’s kunt schieten. Als je het ons vraagt, verdienen deze disciplines een plekje op de Olympische Spelen.

Een prachtig moment was deze hilarische hoge-hakkenrace.Daarna verdween letterlijk iedereen weer naar hun hut, om even later totaal getransformeerd weer aan dek te verschijnen. Het hele schip was nu een ‘ladies love ship’. Eleganza, extravanganza, chique, modern of sportief, elke mogelijke soort drag die je je kunt voorstellen was aanwezig voor de leukste T-dance van de cruise. Dit was verreweg de grappigste dag aan boord. Ook het feest daarna was leuk, maar voor deze twee meiden hakte een dag op hakken er flink in.

Hand in hand op het homostrand van Ibiza.Dag 6: Het homostrand van Ibiza
Hoewel we dagenlang verwend waren met heerlijk zonnig weer, bereikten we net op een bewolkte dag het eiland Ibiza. Niet uit het veld geslagen, brachten we het grootste deel van deze dag door op het homostrand, Playa de Es Cavallet. Gelukkig klaarde het na het middaguur op, waardoor we lekker een dip konden nemen in het kraakheldere water, samen met de andere knappe mannen van de cruise.

Hou er rekening mee dat donderdag de laatste avond is waarop je door kunt dansen tot de zon opkomt. De dansvloer werd verlicht met blacklights en je kon voelen dat iedereen nog een laatste beetje energie had bewaard om er nog een avond tegenaan te gaan.

Dag 7: Valencia of toch een dagje op het dek
Een van de moeilijkste beslissingen tijdens onze reis: een paar uur lang Valencia bezoeken of lekker op het dek blijven en genieten van de zon en de zwembaden (first world problems!). Na een hele week op avontuur in de Spaanse zon, waren we uitgeput en besloten we te genieten van een programmaloos dagje op het zonnedek van het schip. Zo konden we meteen bijkletsen met al onze nieuwe vrienden en genieten van een koel zeebriesje.

Toen iedereen weer goed en wel aan boord was, was het tijd voor de Sovereign om weer koers te zetten richting Barcelona. Tijd voor de allerlaatste T-Dance aan boord van deze La Demence Gay Cruise. Helaas was het toen ook al tijd om al onze outfits terug in de koffers te proppen. Je spullen moeten namelijk uiterlijk om drie uur ’s nachts klaarstaan en om acht uur ’s ochtends moet je uitchecken. De Goodbye T-Dance is dus hét moment om nog even nummers uit te wisselen en Facebookvrienden toe te voegen. Gelukkig wordt het ontbijt wel gewoon geserveerd tot het moment dat iedereen van boord moet.

Dragqueen Koka neemt een frisse duik met haar prachtige badmuts.De La Demence Gay Cruise 2016 was een heftig maar heerlijk avontuur en we hebben er een hoop nieuwe vrienden aan overgehouden. Wij zijn fan en hopen volgend jaar weer mee te varen.

Dit artikel is ook in het Engels te lezen.

Volg Karl & Daan ook via:

Vertaling: Tom Haines