Op donderdag 4 augustus hield Sjaak zijn actie 'Sjaak knipt raak', waarbij hij alle opbrengsten doneerde aan Maruf, een stichting die zich inzet 'voor een betere positie van moslim LHBTI's in Nederland en in de hele wereld'. Een dag later werd hij het slachtoffer van anti-homogeweld.

Failliet
'Ik ging in de nacht van vrijdag op zaterdag op stap met een vriend', vertelt Sjaak aan het AD. 'Rond vier uur gingen we weg en liepen we naar huis. Een man van ongeveer dertig schold me uit voor homo en sloeg me in elkaar.' Ook zijn bezittingen, waaronder de telefoon waarmee hij afspraken maakt voor zijn werk, werden gestolen. 'Het is heel zuur dat dit de dag na mijn actie moest gebeuren.' Het verhaal van Sjaak gaat van kwaad tot erger, want doordat hij nu geen opdrachten kan aannemen, dreigt hij failliet te gaan: 'Dan realiseer je je eigenlijk pas hoe slecht je verzekerd bent.'

Duwtje in de goede richting
Na het incident deed zijn moeder een oproep op Facebook om geld te doneren voor een nieuwe telefoon. 'Omdat hij freelancekapper is, is zijn telefoon onmisbaar. De verzekering dekt dit niet. Ik vraag jullie een kleine bijdrage te leveren om Sjaak een duwtje in de goede richting te geven.' Sjaak heeft laten weten dat als hij met het geld een nieuwe telefoon kan kopen, hij de rest zal doneren aan Maruf.

Afspraken maken
Om Sjaak nog meer te helpen en een faillissement te voorkomen, roept Whocares – een initiatief van humanitaire organisatie CARE – iedereen op om een afspraak te maken bij de kapper. Hij gaat per 1 september weer aan de slag. Via zijn site kun je een knipbeurt bij hem boeken.

Bron: AD / Coverbeeld: Facebook Sjaak Ridder