Ze hadden beiden voor de relatie een wild verleden en daar hebben ze mij en elkaar alles over verteld. Vaak waren dat uitbundige verhalen met grappige en spannende anekdotes. Ik benijdde ze. Je kon zien dat ze elkaar blind vertrouwden, dat niemand zo speciaal voor hen was als de ander. Toch bleek er door alle wilde ervaringen heen een verlangen naar meer. Het stelletje probeerden van alles uit, helemaal op seksgebied. Toch misten ze beide wat in bed. Je hoort hem al aankomen, denk ik: ze gingen een open relatie aan.

'Nu ze de relatie hadden opengesteld ging er een adrenaline door zijn lichaam heen die hem alert maakte en hebberig'

Ik vroeg me af wat dat zou betekenen voor een relatie. Hoe zouden ze zich voelen als de ander thuis op de bank een film aan het kijken is terwijl zijn partner in bed ligt met een knappe gast? Zou de seks niet spannender zijn? Is een van de twee niet binnenkort verliefd op een ander? Ik sprak mijn goede vriend een tijdje niet, tot ik hem tegenkwam op een feestje. Ik vroeg hoe het met hem en zijn vriend ging, en met hun relatie. Hij vertelde dat er nu continu een lichte jaloezie was naar elkaar. Dat er een adrenaline door zijn lichaam ging die hem alert maakte en hebberig. Hun seksleven had een gigantische boost gekregen en het voelde weer alsof ze elkaar pas net kenden.

Zijn vriend was wel gevallen voor een jongen op werk. Hij was erg jong, maar supersexy. Die jongen zorgde nu voor wat problemen, want zijn vriend wilde toch meer dan alleen maar seks. Hij zei me echter dat hij vertrouwde op hun relatie en dat hij het allemaal wel trok. Zijn gezicht verraadde echter dat er wel degelijk zorgen door zijn hoofd gingen.

‘Het enige wat momenteel openstaat is mijn voordeur’

Het vreemdste was dat zijn vriend en de jonge jongen beiden op het feestje waren. Even verderop waren ze intiem aan het dansen en de sprankeling van liefde spatte van het stel af. Mijn vriend wist niet zo goed meer wat hij ervan moest denken. Ik gaf hem geen advies en dacht alleen maar: wat zijn jullie stom bezig. Negen jaar relatie binnenkort wellicht voorbij door een kort avontuur waar de een meer naar hunkerde dan de ander. 

Bijna de hele avond had ik met mijn vriend over zijn open relatie staan tobben. Toen ik naar huis fietste concludeerde ik dat dit mij dus nooit gaat gebeuren. Een open relatie? Dan liever geen relatie. Toch zit er in mijn achterhoofd een klein stemmetje dat zegt, wacht maar... als jij dadelijk vijftig bent en twintig jaar lang dezelfde partner hebt, dan wil jij ook weleens naar bed met een ander. Voor nu moet ik alleen eerst die partner zien te vinden. Het enige wat op dit moment open staat is mijn voordeur. Loop dus gerust eens binnen, als je ook niet op zoek bent naar een open relatie.

Yori Bonnema (1986) werkt vanuit Amsterdam dit jaar aan zijn eerste roman. Met zijn columns is hij op zoek naar de antwoorden op veelgestelde vragen over de liefde. Zijn eigen website vind je hier.

Foto: Monseigneur Madhatter