De 17-jarige Milan betreedt het podium en zet loepzuiver de eerste noten in van een nummer van Sam Smith, een out en proud zanger die bekend staat om zijn androgyne stemgeluid. Het nummer past Milan als een zijden handschoen; hij zingt de sterren van de hemel, heeft een prachtige timing, en weet daar ook nog eens bijzonder lekker bij te bewegen.

De jury is echter niet bijzonder overtuigd. Alleen Babette Labeij – ooit zangcoach bij moeder der talentenjachten Idols – drukt snel op de groene duim. Nick Schilders laat zich door haar enthousiasme op het allerlaatste moment overtuigen, maar Tony van de Berkt jr. (eigenaar van een platenmaatschappij) geeft Milan een dikke, rode duim.

‘Milan is volgens de jury te vrouwelijk voor een boyband, en daar zal aan gewerkt moeten worden’ 

Natuurlijk wacht iedereen gespannen op de bijzonder goede reden die het drietal moet hebben om zo te aarzelen over zo’n talent dat ze in de schoot wordt geworpen. Die komt al snel boven tafel. Milan is namelijk volgens Tony 'te vrouwelijk' voor een boyband. Babette – voor de duidelijkheid, zij is dus een vrouw – ‘snapt ook wel wat hij bedoelt’. En daar zal echt aan gewerkt moeten worden. 

‘Als je dat nu iets minder doet en daarin begeleid wordt door onze fantastische choreograaf Gerald, dan kunnen we het toch proberen?’. Nou, oké dan, bij G̶o̶d̶s̶ Tony’s gratie mag hij door, ‘maar aan de bak hè dan’, spreekt hij Milan streng toe, alsof de jongen er flink een potje van heeft gemaakt.

In dit bijzonder pijnlijke minuutje televisie demonstreert de jury ten eerste een bijzonder slecht begrip van wat een boyband nu precies zo succesvol maakt. De meest succesvolle jongensgroepen hebben namelijk altijd veel baat gehad bij het spelen met de grenzen tussen mannelijk en vrouwelijk. De soms daaruit voortvloeiende homogeruchtjes hebben ze ook geen windeieren gelegd. 

Ten tweede is het bijzonder kwalijk dat ze menen een jongen die op zijn zeventiende al zo heerlijk in zijn vel zit te moeten veranderen. ‘Dat masseren we er wel even fijntjes uit’, lijken ze te zeggen, met een flinke grijns op hun gezicht. En ja, Milan is 17 en reteblij dat hij door is, dus die geeft natuurlijk geen kik.

'De meest succesvolle boybands hebben juist baat gehad bij het spelen met de grenzen tussen mannelijk en vrouwelijk'

Inmiddels ligt Milan er overigens al weer uit. Blijkbaar liet hij zich niet in het keurslijfje van de jury drukken. De titel van het YouTube-fragmentje – want ja, clickbait is dit natuurlijk wel – is inmiddels ook gewijzigd van ‘Is Milan te vrouwelijk?’ naar ‘Milan verrast jury met z’n stem’. Mijns inziens hadden ze ‘m beter kunnen wijzigen naar ‘Jury verrast Nederland met bekrompen oordeel’.

Drie rode duimpjes voor de onkunde van deze jury en eindredactie. Allicht moeten ze onderstaand filmpje van Maurits de Bruijn een keertje of twintig afspelen en de informatie goed ter harte nemen voordat ze hun mond opnieuw opentrekken wanneer een jongen in hun talentenjacht de sterren van de hemel zingt.

Martijn Kamphorst (27) is sinds augustus 2015 hoofdredacteur van Gay.nl.

Foto: Mgr. Madhatter