Ik geloof er heilig in dat mensen kleding moeten aantrekken die zij mooi vinden en waarvan zij denken dat deze mooi staat op hun lichaam. Ik vecht tegen conformiteit. Het is een gegeven dat we als menselijk ras allemaal zeer sterk op elkaar lijken, maar toch voelt iedereen zich ook uniek. Het zijn onze verschillen die ons spannend en onderscheidend maken. Ik ken niemand die het leuk vindt aan te worden gezien voor een ander. Hoe komt het dan dat het gros van de mensen wel hetzelfde aantrekt?

Allicht komt het door gemakzucht of doordat mensen zich vaak laten lijden door angst. Angst om op te vallen of negatieve dingen naar hun hoofd geslingerd te krijgen. Die angst is begrijpelijk. Toch geloof ik dat door anderen te laten zien wie je werkelijk bent, je uiteindelijk een schild kunt creëren dat tegen een hoop negativiteit bestand is. Dat lijkt misschien tegenstrijdig, maar is het allerminst. In mijn eigen ervaring schrikt volledig jezelf zijn bekrompen mensen namelijk af. Ze kunnen er simpelweg niet mee omgaan, omdat ze je niet kunnen plaatsen in het beperkte aantal hokjes waarin ze denken. 

‘Door je te kleden zoals je wilt, houd je bekrompen mensen op voorhand op afstand. Hoe fijn is dat?!’

Ja, ze zullen misschien iets negatiefs zeggen of je achterna schreeuwen, maar dat raakt mij niet. Alleen mensen die dichtbij mij staan kunnen mij echt raken en gelukkig zijn die allemaal ruimdenkend en liefdevol. 

Die mensen heb ik gevonden door me te kleden naar wat ik mooi vind. Mensen die me niet meteen afschrijven omdat ik wat anders aantrek dan de ‘mainstream’. Mensen die uiteindelijk veel beter bij mij als persoon passen. Is dat niet wat we allemaal het liefste willen? Mensen om ons heen die van ons houden zoals we echt zijn? Door via je kleding te laten zien wie je bent hou je dus op voorhand al een hoop bekrompen mensen op afstand, hoe fijn is dat?!

Het lijkt me ook zonde dat wanner je al die moeite hebt gedaan om jezelf te mogen zijn in je seksualiteit, je je vervolgens alsnog conformeert aan de rest in wat je draagt. Niemand wil aangezien worden voor een ander. Maak het anderen dan ook niet te makkelijk door er allemaal zo hetzelfde uit te zien. Leef een beetje meer volgens het mantra: 

I'm out and proud and I dress accordingly!

Elio Heres, blogger, stylist en performer won in 2015 de Absolutely Fabulous award vanwege zijn extravagante mode en nachtleven looks. Hij verliet zijn strikte religieuze familie toen hij zestien jaar was en heeft op de harde manier geleerd dat echt geluk alleen kan voortkomen uit volledig jezelf zijn. Deze manier van denken reflecteert hij in zijn nonconformistische, extravagante, androgene en fabulous outfits. Volg Elio ook op Instagram of via zijn blog.

Foto: Mgr. Madhatter