Het ontwerp is van de Franse kunstenaar Jean-Michel Othoniel. De kunstenaar werkt al jaren met in Venetië geblazen bollen van Murano-glas. De kunstcommissie die de stichting achter het aidsmonument adviseerde schrijft: 'Othoniel laat zien dat een aidsmonument niet somber hoeft te zijn. Hij combineert heel fijnzinnig een beladen thema met elegantie en schoonheid. Het schitterende licht aan de oever van het IJ heeft vrij spel in de kralen van Murano-glas. Het ontwerp past perfect bij de locatie. Dit aidsmonument verrijkt Amsterdam met een kunstwerk van formaat.' Hieronder zie je hoe het kunstwerk eruit gaat zien. 

Het aidsmonument moet dienen als eerbetoon aan alle mensen die aan aids zijn gestorven, maar is er ook als een ode aan iedereen die met aids in aanraking is gekomen: wetenschappers, verzorgers, activisten e.d. 

Leven met hiv 
Onlangs kwam een video van GMFA (Gay Men Fighting AIDS) nog in het nieuws. De Britse organisatie bekommert zich sinds 1992 om de gezondheid van homoseksuele mannen. In de video vertellen verschillende mannen (van een pornoster tot een blogger) over hun leven met hiv. Doel van de video: ervoor zorgen dat mannen eerlijk zijn over hun status en dit ook aan sekspartners durven te vertellen. 

Het monument is een initiatief van Stichting NAMENproject Nederland en zou oorspronkelijk vorig jaar worden onthuld op Wereld Aids Dag. Daarvoor waren de financiële middelen op dat moment echter niet toereikend. Op 1 december 2016 wordt het aidsmonument alsnog onthuld. Meer informatie is te vinden op www.aidsmonument.nl.